Hírek

2009.07.24. 08:09

1989. július: a kommunisták önmaguk ellen is harcoltak - 20 éve történt

Átalakították a rendőrség munkastílusát, tárgyaltak az MSZMP vagyonának megosztásáról, és az állampárt reformjáról születettek javaslatok.Grósz Károly egy interjúban arról beszélt, hogy az MSZMP meg akarj nyerni a választásokat és vegyesvállalat alakult nyugati autók behozatalára - 1990. júliusának történései.

MTI

1989. július 27. - A Beloiannisz Híradástechnikai Gyár tatabányai üzemében tartott munkásgyűlésen Szolidaritás szakszervezet alakult.
    
1989. július 27. - Az új alkotmányos rend védelmét szolgáló rendőrség jövőbeni feladatairól, munkastílusának kialakításáról folytatott eszmecserét Budapesten a Belügyminisztérium Országos Rendőrfőkapitányságának néhány vezető munkatársa több, az Ellenzéki Kerekasztalhoz tartozó, valamint más politikai, társadalmi, szakmai szervezet képviselőjével. A tanácskozás célja az volt, hogy a rendőrség megismerje a független politikai szervezetek véleményét arról, hogyan képzelik el a többpártrendszerre való átmenet során az alkotmányos rend védelmét szolgáló rendőrség ténykedését, és milyen javaslatokkal kívánják segíteni a bűnmegelőzési koncepció kidolgozását.
    
1989. július 27. - Az MSZMP, az Ellenzéki Kerekasztal és a harmadik oldal középszintű háromoldalú politikai egyeztető tárgyalást tartott Budapesten. A téma az MSZMP vagyonának megosztása, a pártok anyagi támogatása, valamint munkahelyi működésük volt.
    
1989. július 28. - Az ÁBMH Munkaügyi Kutatóintézetének felmérése szerint egyre több új munkahelyet teremtenek a kisvállalkozások: 1988-ban több mint 80 ezerrel nőtt a főfoglalkozású tagok, alkalmazottak létszáma, s hasonló emelkedés várható 1989-ben is.
    
1989. július 28. - Az MSZMP Központi Bizottsága azt javasolta az október 6-ra összehívott pártkongresszusnak, hogy a Politikai Intéző Bizottság és a KB helyett pártelnökséget és országos pártválasztmányt hozzon létre.
    
1989. július 29. - A Neues Deutschlandnak, a Német Szocialista Egységpárt lapjának adott interjújában Grósz Károly, az MSZMP főtitkára kijelentette, hogy az MSZMP meg akarja nyerni a helyhatósági és a parlamenti választásokat, de arra számít, hogy a választásokat követően meg kell osztania más pártokkal a hatalomgyakorlást. Szólt arról, hogy az új szemléletű és új tartalmú modern társadalom felépítése közben a kommunistáknak több fronton kell harcolniuk, "legelőször is önmagunk ellen, mert meg kell szabadítanunk magunkat konzervativizmusunktól".
    
1989. július 29. - Nyugat-európai gyártmányú személygépkocsik hazai forgalmazására kft-t alapított a Rábatext Győri Textilipari Vállalat és az NSZK-beli Emanuel Von Wesendonk cég. A 6 millió forintos alaptőkéjéből 65 százalékkal a Rábatext, 35 százalékkal a külföldi partner részesedik.
    
1989. július 29. - Hajdúszoboszlón a 4-es számú főút várost elkerülő szakaszának megépítése, illetve két lebontásra ítélt épület megmentése érdekében szervezett tömegdemonstrációt a Független Kisgazdapárt, az MDF, az SZDSZ és a Veres Péter Társaság helyi szervezete, valamint a Szoboszlói Alkotó Fiatalok Társasága.
    
1989. július 30. - A magánvállalkozások politikai érdekképviseletére Magyar Magánvállalkozók Uniója néven egyesületet alakítottak a kisiparosok, kiskereskedők és más magánvállalkozók.
    
1989. július 31. - A Friedrich Ebert Alapítvány kezdeményezésére A politikai kultúra címmel kerekasztal beszélgetést tartottak az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetében. Az eszmecserén 11 magyarországi párt, politikai, érdekképviseleti szervezet, mozgalom képviselői vettek részt.
    
1989. július 31. - Az V. kerületi rendőrkapitányság szabálysértési eljárást indított Krassó György, Bánlaki József és Rózsa Mihály, a Magyar Október Párt tagjai ellen a gyülekezésről szóló, 1989. évi III. törvény megsértése miatt. Krassó és társai július 19-én, illetve az azt megelőző napokban többször lefestették és leragasztották a Münnich Ferenc nevét megörökítő utcanév-táblákat, demonstrációjukat azonban nem jelentették be előzetesen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!