Hírek

2009.09.11. 13:39

1989. szeptember: sok tárgyalás és egy kis agyagba döngölés - 20 éve történt

Körkép - Az agyagba döngölési beszéden rágódott a magyar közélet 1989. szeptemberében és folytatódtak a tárgyalások a demokratikus átmenetről. Bár sarkallatos kérdésekről megegyeztek, mégis maradtak nyitott kérdések, ezekről az SZDSZ népszavazást javasolt. A zalai időközi választásokon az ellenzék jelöltje győzött és megkezdődött az október 23-i megemlékezések szervezése - 20 éve történt.

MTI

1989. szeptember 14. - Országos sajtótermék lett a Dátum című szabadelvű napilap, amelyet 1989 tavasza óta terjesztettek a dél-dunántúli megyékben és Budapesten. A szekszárdi szerkesztőséggel párhuzamosan a fővárosban segédszerkesztőség kezdte meg munkáját.

1989. szeptember 14.- Hatvan év után ismét magyar nyelven is tanulmányozhatóvá tették az egyetemes kultúrtörténet egyik kiemelkedő értékét, a Talmudot. Az Ikva Kiadó gondozásában került kiadásra.
 
1989. szeptember 14. - Az NDK szeptember 12-i jegyzékére válaszul a magyar kormány jegyzéket adott át a Gerd Vehresnek, az NDK nagykövetének. Ebben visszautasította Berlin tiltakozását Magyarország szeptember 10-i döntése miatt, s leszögezte, hogy lépése nem sérti a nemzetközi jogot.
 
1989. szeptember 15. - Az országgyűlési választási küzdelmek jegyében az MDF budai szervezetei nagygyűlést tartottak. Kónya Imre, a Független Jogász Fórum képviselője kifejezte meggyőződését, hogy az Ellenzéki Kerekasztal (EKA) létrejötte jelentősen meggyorsította a demokratikus átalakulási folyamatot, mert a szétforgácsolt és a megosztási törekvésekkel szemben védtelen ellenzéki szervezetek összefogásával valóságos politikai erő állt fel a kizárólagos politikai hatalommal rendelkező kommunista párttal szemben.
 
1989. szeptember 15. - Budapesten megalakult a Nemzetközi Tőkebefektetési Kft., amelynek részvényese az amerikai Rockefeller cég is.
    
1989. szeptember 15. - A politikai egyeztető tárgyalások újabb, középszintű fordulója alkalmával a Harmadik Oldalhoz tartozó Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége nevében Darvasi István nyilatkozatban bírálta a Fidesz két tagját, akik a zalaegerszegi választási gyűlésen "gyűlölettől izzó, pogrom-hangulatú beszédeket" tartottak, miközben a parlamentben a békés átmenet feltételeiről folynak tárgyalások. Az Ellenzéki Kerekasztal tudomásul vette a nyilatkozatot, de a Fidesz képviselője, Kövér László megjegyezte, hogy a sajtó hibásan idézte a beszéd inkriminált részét, amely úgy hangzott: "bele kell döngölni a kommunistákat az agyagba a választásokon". Kövér emlékeztetett rá, a lapokban csak annyi jelent meg, hogy az agyagba kell döngölni a kommunistákat, azonban, hogy hol, az nem volt olvasható.
 
1989. szeptember 15. - A budapesti Liszt Ferenc téren tolókocsis és bottal járó mozgássérültek gyűltek össze, majd kísérőikkel a Közlekedési, Hírközlési és Építésügyi Minisztérium elé vonultak. A miniszternek átadott petíciójukban fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy a járdák, a közutak, a középületek kivitelezésénél számoljanak a mozgáskorlátozottak sajátos igényeivel is.
 
1989. szeptember 15. - Németh Miklós miniszterelnök az Országházban találkozott a Magyar Katolikus Püspöki Kar Állandó Tanácsának tagjaival. A találkozón a felek kifejezésre juttatták, hogy a katolikus egyház és a kormány kész együttműködni a társadalmi megújulás, a békés átmenet biztosítása érdekében. A kormány a párbeszéd fejlesztése érdekében Országos Vallásügyi Tanács életre hívását kezdeményezte.
 
1989. szeptember 16. - Zászlóbontó nagygyűlést tartott Budapesten, a Közgazdaságtudományi Egyetem aulájában a Demokratikus Magyarországért Mozgalom. Pozsgay Imre államminiszter arról szólt, hogy a DMM nem új versenytársként jelentkezik a politika színterén, hanem nemzeti egységért, közmegegyezésért kiált, s a diktatórikus szocializmusból, egy államszocialista berendezkedésből a demokratikus jogállamba, alkotmányos viszonyokra való áttérést tűzte célul. A résztvevők a mozgalom elnökévé Pozsgay Imrét választották.

1989. szeptember 16. - Országos értekezletet tartottak Szegeden a Magyarországi Szociáldemokrata Párt vidéki szervezetei. Elfogadták, hogy aktivizálni kell a párt hallgatag többségét, Révész András a novemberi pártkongresszusig pozíciójában megerősítve töltse be az MSZDP elnöki tisztét, továbbá a párton belüli platformok, szárnyak kapjanak egységesített címlistát szervezeteikről és vezetőikről.
 
1989. szeptember 16. - Az ország több régiójában is megrendezték a Hazafias Népfront megyei küldöttértekezletét. A tanácskozásokon általános volt az a vélemény, hogy a mozgalom ne szerveződjék párttá, ám munkáját mindenképpen át kell értékelni, meg kell újítani.
    
1989. szeptember 16. - Időközi országgyűlési választáson Zala megye 2. számú országgyűlési választókerületében Marx Gyula, az ellenzék jelöltje győzött.

1989. szeptember 18. - Bevezették az egységes devizaszámlát: összevonták a BC- és az utazási számlákat.
    
1989. szeptember 18. - A június 13-án kezdődött politikai egyeztető tárgyalások eredményeként az MSZMP, az Ellenzéki Kerekasztal, valamint a társadalmi szervezetek és mozgalmak, az ún. Harmadik tárgyaló fél képviselői megállapodást írtak alá a tárgyalási szakasz lezárásáról. Megegyeztek hat, ún. sarkalatos törvényjavaslat (az alkotmány módosításáról, az alkotmánybíróságról, a pártok működéséről és gazdálkodásáról, az országgyűlési képviselők választásáról, a Büntető Törvénykönyv módosításáról és a büntető eljárási törvény módosításáról) parlament elé terjesztésében és több más kérdésben is politikai egyetértésre jutottak. A nyitott kérdések rendezésére szakértői bizottságokban folytatták a munkát. Az okmányt az MSZDP külön záradékkal látta el, az SZDSZ és a Fidesz viszont különvéleményét hangoztatva egyáltalán nem írta alá (bár meg sem vétózta azt). Az SZDSZ nyilatkozatában azzal indokolta döntését, hogy az MSZMP vezetése minden érdemi engedmény elől elzárkózott: nem kívánja megszüntetni munkahelyi szervezeteit, nem vállalja, hogy elszámoljon a tulajdonában vagy kezelésében lévő vagyonnal, nem mond le a megyei lapokról, nem járul hozzá a Munkásőrség feloszlatásához, ragaszkodik ahhoz, hogy a köztársasági elnök intézményét már a szabad választások előtt hozzák létre, s már az új parlament megválasztása előtt kerüljön sor az elnökválasztásra. A liberális szervezet ezért azt javasolta, hogy a vitatott kérdésekről rendezzenek népszavazást.
    
1989. szeptember 18. - Mose Arensz izraeli és Horn Gyula magyar külügyminiszter Budapesten aláírta és kicserélte a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról rendelkező okmányt.
    
1989. szeptember 18. - George Bush amerikai elnök bejelentette, hogy Magyarország októbertől feltétel nélkül élvezheti a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény státusát.
    
1989. szeptember 18. - Az Október 23-a Bizottság, amelynek munkájába bekapcsolódott a Fiatal Demokraták Szövetsége, a Magyar Október Párt, a Republikánus Kör, a Szabad Demokraták Szövetsége és a Történelmi Igazságtétel Bizottsága, ülésén elítélte az 1956. november 4-i katonai beavatkozást és a véres megtorlást. A résztvevők megállapodtak abban, hogy az október 23-i ellenzéki megemlékezéseket pártpolitikai szempontok fölé emelkedve szervezik.
    
1989. szeptember 19. - A politikai egyeztető tárgyalások plenáris ülésén született megállapodással - amennyiben az abban foglaltak megvalósulnak - politikai rendszerváltás történik Magyarországon - hangsúlyozta az MDF sajtótájékoztatóján Antall József, a Magyar Demokrata Fórum tárgyaló delegációjának vezetője. A tájékoztatón közreadták az aláíró szervezetek, pártok közös nyilatkozatát, amely eredményesnek minősítette a 18-án megkötött egyezményt, illetve az annak megszületését előkészítő több hónapos tárgyalássorozatot. Az aláírók szerint a megállapodás elmaradása felmentette volna mind az MSZMP-t, mind a kormányt, hogy az országgyűlésen a háromoldalú tárgyalásokon kikristályosodott álláspontot képviselje.
    
1989. szeptember 20. - A Magyarországi Szociáldemokrata Párt országos vezetősége és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt történelmi szárnyának elnöksége nyilatkozatban rögzítették, hogy legfőbb akaratuk és törekvésük egy szervezetileg is egységes és erős szociáldemokrata párt megteremtése. A pártegység érdekében az akcióprogramokat a párt két szárnya közösen tervezi és együttesen hajtja végre közös munkabizottságok irányításával.
    
1989. szeptember 20. - Értelmiségi szakszervezeti tömörülés alakult Budapesten a Kossuth Klubban. A Tudományos Dolgozók Szakszervezetének kezdeményezésére a felsőoktatási, a közgyűjteményi és közművelődési, a sajtó- illetve az írószakszervezet és a MEDOSZ egyik tagszervezete jelentette be csatlakozási szándékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!