Hírek

2009.06.22. 15:10

20 éve történt: Bős-Nagymaros, Németh Miklós, meg Für Lajos

Csepreg, Szombathely - Jégeső verte el a határt, Für Lajos MDF-et alapít Körmenden, Németh Miklós miniszterelnököt bírálja a csepregi Mayer Bertalan képviselő. A megyei pártbizottság felveszi a kapcsolatot az alternatívokkal. Húsz éve történt a megyében.

Kozma Gábor

Akárcsak május, június is közéleti eseményekkel teli, pörgős. Dr. Szele Ferenc megyei tanácselnök-helyettes a pinkamindszenti téesz vendége, ahol kifejtik: verseny, megmérettetés kéne. Horváth József elnök némi éllel jegyzi meg: A vidék tűrőképessége a végéhez közeledik. Németh Miklós miniszterelnök viszont jól tűri a parlament kommunista frakciójának - már ilyen is van - bírálatát Bős-Nagymaros ügyben. A szónok a csepregi Mayer Bertalan: Ön arról győzött meg minket tavaly, hogy építsük meg azt a gátat. Most meg azt mondja, hogy ne építsük meg. Miért? Kérem, hogy 30 napon belül tárja a képviselők elé a titkos dokumentumokat. A vasi MDF azonnal reagál: felszólítja a megye országgyűlési képviselőit, hogy szavazzanak a bősi beruházás ellen. Ha nem így lesz, akkor az alternatívból immáron ellenzékké lett szervezet kezdeményezi a képviselők visszahívását. 

Megjelent az első cikk a szombathelyi születésű Szász Béla író nagy érdeklődést keltő művéről, címe: Minden kényszer nélkül. Nem véletlenül, mert a Nagy Imre-perrel foglalkozó mű időszerű a mártír miniszterelnök újratemetése előtt. Aztán a Hősök terén félmillió ember búcsúztatja az áldozatokat. Orbán Viktor forradalmi hangulatú beszédet mond, a rendszer bukásáról szónokol. A tömeg élteti, majd a Ruszkik, haza! formulára vált. Ilyen sem volt 1956 ősze óta... Jég veri el a megyét, Csepregen galambtojás nagyságúak esnek. Kap a golyókból Lukácsháza, Kőszeg, Bük, Perenye is. Horvátzsidányban tíz perc alatt 36 milliméternyi eső zúdul alá, jéggel. Ez már a harmadik jégverés egy hónapon belül, klímaváltozásról nincs szó.  

Für Lajos történész, az MDF elnökségi tagja Körmenden részt vesz a helyi fórum megalakításában. Eközben a megyei pártbizottság hivatalosan bejelenti: kezdeményezik a kapcsolatfelvételt az új társadalmi szerveződésekkel. Programok mentén hajlandók vagyunk együttműködni, fogalmaz egy funkcionárius, hozzátéve: a párt fórumaira is meghívják majd az ellenzékieket. Akik persze nem mennek el, mert ebben a már csaknem egy hónapos EKA (Ellenzéki Kerekasztal) az egyedül illetékes. Bulvár módon tálalja a pártsajtó, hogy betörtek Bors Zoltán megyei tanácselnök Hadnagy utcai lakásába, 45 ezer forintnyi értéket raboltak el. A tényt szomorúan nyugtázza a megye első embere, aki nem lát politikát az ügy mögött. Közben egyre erősödik azon ellenzéki  kórus hangja, amely Barcs Sándor országgyűlési képviselő azonnali lemondását követeli. Barcs népi ülnökként részt vett a Rajk-perben, egyik aláírója volt a halálos ítéletnek. Még elvtársai is támadják, így aztán meg is bukik. Ő nyitja a visszahívandók sorát.  Kínában megtorolják a Tienanmen téri tüntetéseket, a Fidesz és az MSZMP ad ki tiltakozó nyilatkozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!