Hírek

2009.05.22. 06:43

20 éve történt: megalakul az FKGP, Skála nyílik Tatabányán, kölcsönt kérünk az IMF-től

Budapest - Mintha semmi sem változott volna két évtized alatt: az IMF kölcsönt ad Magyarországnak, cserébe megszorításokat kér. Tatabányán kinyit a Sztráda-Skála, megalakul a kisgazdapárt, egyelőre Torgyán nélkül, igaztalannak minősíti Nagy Imre halálát az MSZMP kongresszusa. Ez történt 1989 májusának végén.

MTI

1989. május 25. - A Demisz felfüggesztette a heti 1 millió forint veszteséget termelő Magyar Ifjúság című hetilap megjelentetését.

1989. május 25. - Megválasztották a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt nagybudapesti vezetőségét. A pártegység szellemében tartott ülésen elnökké Boross Imrét, ügyvezető alelnökké Balogh Györgyöt és Lányi Zsoltot, pártügyésszé Simó Zoltánt, a sajtó- és propagandamunka vezetésére Ravasz Károlyt választották meg.

1989. május 25. - Mintegy száz kulturális intézmény, társulás képviselőinek részvételével megalakult a Magyar Kulturális Kamara. A Gazdasági Kamara mintájára létrehozott társadalmi szervezet a magyar kultúra fejlődését kívánta elősegíteni, és érdekképviseleti, érdekvédelmi funkciókat is ellátott.

1989. május 25. - A Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetsége előtti ülősztrájkkal fejezte ki szolidaritását a kínai diákokkal a FIDESZ.

1989. május 25. - Megállapodást írtak alá, amelynek értelmében még 1989-ben megkezdi működését az Állami Biztosító, az olasz Generali biztosító csoport és az osztrák Erste Allgemeine biztosító intézet közös részvénytársasága ÁB-Generali Budapest néven.

1989. május 26. - A japán export-import bank és a Magyar Nemzeti Bank társfinanszírozási kölcsönmegállapodást írt alá Tokióban arról, hogy az Ex-Im bank és további hat japán vezető pénzintézet 8 milliárd jen (kb. 60 millió dollár) összegű kölcsönt nyújt 14 éves lejáratra Magyarországnak. Ez volt az első eset, hogy japán pénzintézetek kötetlen felhasználású hitelt nyújtanak egy szocialista országnak.

1989. május 26. - Az Állami Egyházügyi Hivatal törvényesen elismert vallásfelekezetté nyilvánította a Hit Gyülekezete vallási közösséget, amely szervezeti szabályzatában kinyilvánította, hogy az alkotmánynak és a törvényes jogszabályoknak megfelelően kíván működni.

1989. május 26. - Hivatalosan is megnyílt a tatabányai Sztráda-Skála, ahol valutáért kínáltak importcikkeket. A megnyitás napján a vevők valósággal megrohamozták az áruházat.

1989. május 26. - Az MSZMP PB ülésén hatálytalanították a hét filozófus és szociológus: Hegedűs András, Heller Ágnes, Márkus György, Márkus Mária, Kis János, Bence György és Vajda Mihály ellen 1973-ban hozott állásfoglalást.

1989. május 27. - Mintegy ötszázan tüntettek Nyíregyházán a folyamatos áremelkedések ellen. A Városi Ellenzéki Kerekasztal által szervezett demonstráción a Magyar Demokrata Fórum, a Szabad Demokraták Szövetsége, a Fidesz, valamint más nyírségi szervezetek tagjai, illetve szervezeteken kívüliek vettek részt.

1989. május 27. - Az Erdélyi Szövetség első közgyűlése elfogadta a szervezet alapszabályát. Eszerint az Erdélyi Szövetség független demokratikus társadalmi szervezet, a pártpolitikai törekvések felett álló nemzeti egységet és az ezzel járó közös történelmi felelősséget hirdeti, minden magyarért.

1989. május 27. - Befejeződött a tárgyalások első szakasza a magyar pénzügyi szervek és a Nemzetközi Valuta Alap között. Az IMF szakértői egyetértettek a magyar kormány által kidolgozott csomagtervvel, melynek célja a költségvetési hiány jelentős csökkentése. (Mivel Magyarország nem teljesítette a vállalt feltételeket, az IMF felfüggesztette az egyéves készenléti hitel utolsó részének folyósítását.)

1989. május 28. - A táborfalvai szovjet gépesített lövészezred távozásával befejeződött a szovjet déli hadseregcsoport 13. gárda-harckocsihadosztálya alakulatainak kivonása. Egyúttal véget ért a szovjet szárazföldi erők 1989-re bejelentett egyoldalú csapatcsökkentése, amelynek keretében a tervezett kontingens 90 százaléka elhagyta Magyarországot.

1989. május 29. - Ülést tartott a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága, s úgy döntött, hogy pártértekezlet helyett még 1989-re összehívják az MSZMP kongresszusát. A két nappal később nyilvánosságra hozott állásfoglalás politikai okokból kiszabott, igaztalan ítéletnek minősítette Nagy Imre halálra ítélését, az 1956-os eseményeket pedig tragédiának, testvérharcnak, amelynek minden halottja a nemzet vesztesége. Nagy Imre június 16-ra tervezett temetésével kapcsolatban a KB arra hívta fel a párt tagjait, a magyar állampolgárokat: felelős magatartással legyenek méltóak a kegyeleti aktushoz. A tervezett politikai egyeztető fórummal kapcsolatban a KB azt javasolta, hogy az a négyoldalú tárgyalási formában jöjjön létre: a tárgyalóasztalnál foglaljanak helyet az MSZMP, az Ellenzéki Kerekasztal, továbbá mindazon szervezetek képviselői, akik az előzőekhez nem kívánnak csatlakozni, negyedikként pedig a tanácskozási joggal rendelkező megfigyelők lehetnek jelen. A KB kijelölte delegációját a június 10-én kezdődő érdemi tárgyalásra, s abban a kormány képviselői is helyet kaptak.

1989. május 29. - Bejelentették, hogy szeptembertől a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem helyett MSZMP Szabadegyetem elnevezéssel megváltozott tartalmú politikai képzés zajlik majd a budapesti intézményben.

1989. május 30. - Az Országgyűlés elfogadta az állami vállalatok átalakulásáról szóló törvényt, valamint módosította a vállalati és a szövetkezeti törvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!