Hírek

2006.02.16. 10:03

A weybridge-i laboratórium története

\r\nLondon  (MTI) - Az Európai Unió számos országában felbukkant madárinfluenza az érdeklõdés középpontjába állította az angliai Weybridge mellett mûködõ állatorvosi-járványtani kutató laboratóriumot.

Mórocz Zsolt

Az elhullott szárnyasok tetemeibõl elkülönített madárinfluenza-kórokozókat ugyanis ebbe az Európai Unió által elismert laboratóriumba küldik az európai országok végsõ hitelesítésre, annak eldöntésére, hogy az emberre is veszélyes H5N1 vírusról van-e szó.

rn

 A weybridge-i laboratórium története:

rn

A brit mezõgazdasági, halászati és élelmezési minisztérium adott megbízást 1894-ben az Állatorvosi Laboratóriumi Szolgálat létrehozására.

rn

A szolgálat 1917-ben nyitotta meg Központi Állatorvosi Laboratóriumát a Wey folyó temzei torkolatánál fekvõ délkelet-angliai Weybridge városka közelében. Utóbb maga a laboratórium is egyszerûen csak Weybridge néven vált világszerte ismertté.

rn

1922-ben létrejött Anglia és Wales területén az Állatorvosi Vizsgálatok Központjainak hálózata. Ez azóta is jelentõs mértékben hozzájárul az állatbetegségek megfigyeléséhez. Az Állatorvosi Vizsgálatok Központjai által felismert problémák ösztönzést adnak a Központi Állatorvosi Laboratóriumban végzett kutatásokhoz. Számos fertõzõ és nem fertõzõ betegséggel kapcsolatban folytatnak kutatásokat Weybridge-ben. A madárinfluenza elõtt a közönségesen kergemarhakórként ismert szivacsos agysorvadás (BSE) adta a legtöbb munkát a labor dolgozóinak.

rn

 A BSE 1986-os felfedezése óta zajlik ott az a kutatóprogram, amely e betegség klinikai jeleit, diagnosztizálásának módszereit, kórtanát, kórfejlõdését, járványtanát és a kórokozó háziállatok között való terjedésének jellemzõit vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!