Hírek

2006.03.20. 17:47

Amerikai kutatók szerint a H5N1-nek két mutációja létezik

Atlanta (MTI/Reuters) - Két különbözõ mutációja is van a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 altípusának - állították amerikai kutatók hétfõn egy konferencián az Egyesült Államokban.

Mórocz Zsolt

Amint azt az amerikai betegségmegelõzési és -ellenõrzési központ szakembere egy atlantai konferencián kifejtette, a vírusaltípus egyik válfaja Vietnamban, Kambodzsában és Thaiföldön betegített meg embereket 2003-ban és 2004-ben, míg a mutáns rokon 2004-ben Indonéziában okozott fertõzést.
"Míg 2003-ban a H5N1 vírusnak csak egy genetikailag jól elkülöníthetõ sokasága létezett, ma már kettõ van" - jelentette ki egy, a járványos betegségeknek szentelt atlantai konferencián Rebecca Garten, a kutatásban részt vevõk egyike.

A szakértõk a H5N1 vírus több mint 300 - madarakat, illetve embereket megfertõzõ - mintáját vizsgálták 2003 és 2005 nyara között, s azt találták, hogy a legtöbb minta - s az embereket megbetegítõ vírusaltípus-mintából az összes - a Z genotípusba tartozik. Felfedezésük abban áll, hogy e Z jelû genotípusnak - ellentétben a többi, V, W, G jelû, eddig kizárólag madarak szervezetében kimutatott genotípussal - két variációja létezik.

Az influenzavírusok mindegyikére igaz, hogy könnyen mutálódnak, s a jelek azt mutatják, hogy ez alól a H5N1 sem kivétel. Az amerikai kutatók felfedezése - miként arra a szakemberek is utaltak - azt is jelenti, hogy még a vártnál is nehezebb lesz a megfelelõ oltóanyag kifejlesztése s egy széles körû járvány megakadályozása.
Az amerikai kutatók bejelentését megelõzõen már az amerikai egészségügyi minisztérium szakemberei is észlelték a vírusaltípus mutációját, aminek következtében megkezdõdött a H5N1 másik variációja elleni oltóanyag kifejlesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!