Hírek

2006.03.22. 10:19

Karantént vezettek be madárinfluenza miatt egy Bukaresthez közeli faluban

Bukarest (MTI/AFP) - Egészségügyi zárlatot rendeltek el a román hatóságok szerdán a Bukaresttõl mindössze 15 kilométerre fekvõ Magurele faluban, miután megerõsítést nyert, hogy a madárinfluenza vírusának H5N1-es altípusa okozta a településen tizenkét csirke pusztulását

Mórocz Zsolt

Az állategészségügyi hatóságok megkezdték a faluban található mintegy 1300 háziszárnyas levágását. A településre be- és kivezetõ utakon fertõtlenítõ berendezéseket helyeztek el, és Magurele lakóinak megtiltották a falu elhagyását egy elõreláthatólag 2-3 hetes idõszakra. Mint Valentin Voicu, a helyi állategészségügyi igazgatóság illetékese elmondta, a karanténre azért van szükség, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését Bukarest felé.

Adriean Videanu bukaresti polgármester nyugalomra szólította fel a fõváros lakóit, mondván, hogy fokozták az ellenõrzést egy esetleges bukaresti madárinfluenza-góc kialalakulásának megelõzése céljából.
Románia, ahol már mintegy ötven településen tûnt fel a madárinfluenza, a járvány által a legsúlyosabban érintett európai országok közé tartozik. Az ország 15 ezer baromfitelepén összesen csaknem 350 ezer háziszárnyast kellett elpusztítani azóta, hogy a vírust október 7-én elsõ ízben, a Duna-deltában kimutatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!