Hírek

2006.03.23. 10:27

Megszüntetik a zárlatot Bács-Kiskun megye déli részén

Kecskemét (MTI) - Ma déltõl megszüntetik a madárinfluenza miatt felállított ellenõrzõ pontokat Nagybaracska térségében - közölte a megyei védelmi bizottság döntését csütörtökön az MTI-vel Balogh László, a testület elnöke.

Mórocz Zsolt

Elfogadva az országos fõállatorvos ajánlását, ma déltõl megszûnnek a rendõrségi ellenõrzési pontok Nagybaracska és Csátalja körzetében - mondta Balogh László, aki egyben a Bács-Kiskun Megyei Közgyûlés elnöke is. Hozzátette: a friss élelmiszerek szállítását és a házi szárnyasokat most csak szúrópróbaszerûen ellenõrzik a hatóságok.

Nagybaracska mellett február elején találtak elhullott bütykös hattyúkat, melyekrõl a magyarországi és az angliai laborvizsgálatok alapján kiderült, hogy a madárinfluenza H5N1 vírustörzsével voltak megfertõzve.
A Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság február 15-én Nagybaracska három kilométeres körzetében zárlatot rendelt el, és a település tíz kilométeres körzetében megfigyelési körzetet alakítottak ki. További hattyútetemek vizsgálata alapján a megfigyelési körzetet Hercegszántó és Baja déli részéig is kiterjesztették. A térségben kilenc ellenõrzõ pontot állítottak fel, amelyeknél rendõrök biztosították az ellenõrzést. A rendõrök a felállított pontokon minden be- és kihajtó jármûvet átvizsgáltak, és csak számlával, illetve eredetigazolással rendelkezõ húst, tejet, illetve tojást engedtek továbbszállítani.

A megyei védelmi bizottság elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a bizottság úgy döntött, javasolják az illetékes hatóságnak egy országos szükségleti központ létrehozását, mert a zárlat elrendelése után átmenetileg problémát jelentett a szükséges eszközök - sátrak, csónakok, védõfelszerelések - azonnali biztosítása.

Király Sándor, Nagybaracska polgármestere a zárlat elrendelése után az MTI helyszínen járt tudósítójának elmondta, hogy az emberek között nem volt pánik, a legtöbben a segítségüket is felajánlották. A bütykös hattyúk elhullásával kapcsolatban pedig beszámolt arról, hogy ez számukra nem volt újdonság, mert az elmúlt években is tapasztaltak elhullást télen, a környezõ vizekre érkezõ madarak között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!