Hírek

2006.03.23. 10:23

Újabb madárinfluenzás hattyútetemre bukkantak Bécsben

Bécs (MTI) - Ismét madárinfluenzával fertõzött hattyú tetemére bukkantak Bécsben, ugyanabban a víz menti parkban, ahol február közepén influenzavírustól pusztult el egy hattyú.

Mórocz Zsolt

Az osztrák egészségügyi minisztérium szerdán jelentette be, hogy megalapozott gyanú szerint a madárinfluenza H5N1 vírusaltípusa fertõzte meg a szárnyast, amelynek tetemére még március 16-án találtak rá. A tetembõl vett mintát elküldték az EU weybridge-i ellenõrzõ laboratóriumába. A bécsi városháza egészségügyi szolgálata ismét zárt területnek nyilvánította a floridsdorfi Duna-híd keleti pillérénél található vízi parkot, és kezdeményezi az egészségügyi minisztériumnál: Bécs XXI. és XXII. kerületét nyilvánítsák védövezetté, az osztrák fõváros egész területét pedig megfigyelési övezetté.

A vízi parkban február 18-án találtak rá egy hattyútetemre, amelyben a madárinfluenza vírusát mutatták ki. Az ellenõrzõ vizsgálatok azonban megállapították, hogy az állat nem a H5N1, hanem az emberre kevésbé veszélyes más vírusaltípustól pusztult el. A hattyútetem miatt március közepéig zárva tartott a park, amelyet most ismét lezártak.

Szerdán Felsõ-Ausztria tartomány Németországgal határos vidékérõl is a madárinfluenza felbukkanásának a gyanújáról adott hírt az osztrák tömegtájékoztatás. A linzi bejelentés szerint Perg és Schärding térségében egy vadkacsa, valamint egy hattyú tetemében állapította meg a mödlingi osztrák laboratórium a madárinfluenza vírusának a jelenlétét. Ebben a tartományban most elõször bukkant fel a vírus, az egészségügyi hatóságok szerint azonban nincs ok pánikra, a terveknek megfelelõ intézkedéseket foganatosították.

Ausztriában elõször február 14-én adtak hírt a madárinfluenza felbukkanásáról, amikor Graz környékén talált madártetemekben azonosították a betegség kórokozóját. Az egészségügyi minisztérium néhány nappal ezelõtt egy osztrák szakértõi csoport vizsgálataira hivatkozva jelentette be, hogy nem fertõzésveszélyesek azok a - fürdõzésre is alkalmas - tavak, amelyekbe esetleg a madárinfluenzával fertõzött szárnyasok ürüléke is bekerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!