Hírek

2006.05.23. 12:14

A bábolnai Aviagen Kft-nek nincs köze a romániai madárinfluenzához

Bábolna (MTI) - A bábolnai Aviagen Kft-nek nincs köze a romániai madárinfluenzában elhullott pulykákhoz. Az ezt állító román lapértesülések félrevezetõk, hiszen a cég soha nem forgalmazott pulykákat - közölte vállalatcsoport az MTI-vel kedden.

Mórocz Zsolt

"Az Aviagen Kft. ... kizárólag csak hústípusú naposcsibe szülõpár elõállításával és forgalmazásával hozható kapcsolatba. A cég pulykákkal semmilyen formában nem foglalkozik" - mutat rá a közleményében az Aviagen Csoport európai elnökhelyettese.
Peter Page elmondta, 2006. január 17-n a brassói Verba Trans céghez 41.860 naposcsibe szülõpárt szállítottak és az állomány ma is egészséges és semmilyen jelentõs fertõzésre, vagy elhullásra utaló jeleket nem mutat.
Az Aviagen Magyarországon az összes állományát hathetente bevizsgáltatja a Bécsi Egyetemmel, és teljes naposcsibe exportját az Országos Állategészségügyi Intézet ellenõrzi - tette hozzá az elnökhelyettes.

A Jurnalul National, román napilap keddi számában a román hírszerzõ hivatal (SRI) "egyes forrásai"-ra hivatkozva az állította, hogy a bábolnai Aviagen Kft-tõl származnak a romániai madárinfluenza-esetek robbanásszerû terjedését okozó pulykacsibék, melyekben a román állategészségügyi hatóság kimutatta a H5N1 vírust.

A magyar fõállatorvos az MTI-nek hétfõn este elmondta; "teljes biztonsággal merjük állítani, hogy az elmúlt idõszakban Magyarországon a H5N1 vírust kizárólag azokban az esetekben találtuk meg, amiket bejelentettünk".
Süth Miklós megjegyezte, az elõzõ évben 11 ezer vizsgálatot végeztek el azért, hogy a H5N1-es vírust megtalálják, és csak azokban az esetekben találták meg, amelyeket bejelentettek.

A magyar fõállatorvos elmondta, a román hírszerzés bejelentésérõl nincs hivatalos információja, és a román állategészségügyi hatóság sem jelezte, hogy információja szerint Magyarországról hurcolták volna be a vírust. Ha õk ilyet feltételeznének, akkor Magyarországhoz kellett volna fordulniuk, mivel a járványvédelemnél az a legfontosabb, hogy minél hamarabb információnk legyen - jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!