Hírek

2006.05.16. 15:41

Értékeket a hulladékból

<STRONG>Veszprém</STRONG> – Megyeszerte ezekben a napokban tartják a legtöbb lomtalanítási akciót. Bár több településen kérik, hogy a használhatatlan háztartási gépeket és számítógépeket ne oda tegyék, ezekbõl is van bõven.

Mórocz Zsolt

A jogszabályok által elõírtnál 65 százalékkal több, öszszesen 16,5 ezer tonna háztartási elektronikai hulladékot gyûjtöttek be tavaly a hazai kereskedõk. A visszavásárolt mennyiségnek idén már el kell érnie a 18 ezer tonnát, a tervek szerint azonban 30 ezer tonna e-hulladék hasznosítása sem elképzelhetetlen az év végéig.

rn

 Az országban 4500 kereskedõ fogadja vissza ingyen a régi berendezéseket, így akár 30 ezer tonnányi mûszaki cikk szelektív begyûjtésére is lehetõség lesz. Az Európai Unió 40–42 ezer tonna átvételét írja elõ 2008 végéig, ez lakosonként négykilogrammnyi háztartási e-hulladék hasznosítását jelenti.

rn

Az elektronikai berendezések ingyenes visszavétele tavaly augusztus 13. óta kötelezõ az ilyen termékeket forgalmazó boltokban. A kereskedõket a jogszabály szerint azonban csak akkor terheli visszavételi kötelezettség, ha a leselejtezendõ berendezés darabszám és használati cél alapján megegyezik az újonnan vásárolt eszközzel.

rn

A gyakorlatban sok kereskedõ és márkaszerviz nem köti új termék vásárlásához a régiek leadását, hanem gyûjtõládáikba bárki bedobhatja azokat. A házhoz szállított nagy háztartási gépek esetében az üzleteknek kell gondoskodniuk a cseretárgy elszállításáról. A kisebb, szállítást nem igénylõ termékeket, például a mobiltelefonokat a boltban kialakított gyûjtõhelyen vagy a hulladékudvarokban és a szervizekben lehet leadni.

rn

A tavaly augusztus 13. után piacra dobott készülékeken egy áthúzott szemeteskukát ábrázoló jellel is felhívják a vásárlók figyelmét, hogy azokat az életciklus lejárta után ne dobják a szemétbe. Az elektronikai termékek gyártói és forgalmazói a viszszavétellel és a hasznosítással kapcsolatos feladataikat önállóan is megoldhatják, vagy koordináló szervezetet hozhatnak létre. Országosan öt koordináló szervezet jött létre, amelyek mintegy 500 céget tömörítenek.

rn

 A rendszer zavartalan mûködésének biztosítása érdekében a gyártóknak a hulladékok begyûjtésével és feldolgozásával kapcsolatos költségekre pénzügyi biztosítékot kell képezniük, amennyiben nem csatlakoznak valamelyik koordináló szervezethez. A koordináló szervezetek esetében az alaptõke (75 millió forint) szolgálja ezt a célt.

rn

Az elektronikai termékdíj tavaly januári életbelépése jótékony hatással volt a berendezések újrafeldolgozására. Azok a cégek, amelyek teljesítik a begyûjtési, hasznosítási kötelezettségüket, mentesülhetnek a termékdíj megfizetése alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!