Hírek

2006.05.26. 18:55

Radikálisabban lépnek fel a madárinfluenza ellen Romániában, 110 góc

Bukarest (MTI) - Szigorítják, gyorsítják és hatékonyabbá tették a madárinfluenza-járvány terjedése elleni fellépést Romániában, ahol péntekig 110-re emelkedett a fertõzött, illetve fertõzésgyanús gócok száma.

Mórocz Zsolt

A radikálisabb intézkedésekrõl a járvány leküzdésére létrehozott és közvetlenül Calin Popescu Tariceanu kormányfõ irányítása alatt mûködõ válságstáb péntek délutáni ülésén született döntés. A szigorított intézkedések közé tartozik, hogy többé nem várják be a bukaresti szaklaboratórium szerológiai vizsgálatainak eredményét, hanem már az elsõ gyorstesztek alapján döntenek az állategészségügyi zárlattal járó radikális lépésekrõl: a baromfiállomány kiirtásáról és elégetésérõl, a góc többszöri fertõtlenítésérõl.

Ezt az tette szükségessé, hogy eddig a napokat igénybe vevõ szaklaboratóriumi szerológiai tesztek 99 százalékban megerõsítették a fertõzésgyanút mutató helyszíni gyorstesztek eredményeit. Szigorították a baromfiforgalmazás teljes tilalmának ellenõrzését, a háztáji baromfitenyésztés feltételeit, az iparszerû baromfitelepek biológiai biztonságát is.

Pénteken 75-re emelkedett a bizonyítottan madárinfluenza vírusával fertõzött, valamint 35-re a fertõzésgyanúsnak nyilvánított gócok száma. Az igazoltan fertõzött gócok tekintetében továbbra is Brassó megye áll a legrosszabbul 27 településsel. A Kárpátokon kívüli román megyék közül Prahovában 15, Bákóban 10, Vranceában 7, Valceában 4, Buzauban és Bukarestben 2-2, Neamt, Ilfov és Arges megyékben, valamint a fõvárosban, Bukarestben (az V. kerületben) 1-1 fertõzésgyanús gócot tartanak nyilván. Az erdélyi megyék közül - a túlfertõzött Brassó megyén kívül - két-két góccal szerepel a naponta módosuló nyilvántartásban Szeben és Maros, 1-1 góccal pedig Fehér és Kovászna megye. A korábbi megyék sorába pénteken tehát bekerült a dél-romániai Arges megye is.

A román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági fõhatóság pénteken közölte: az eddigi vizsgálatok szerint a járvány mostani fellángolásának gócaként szereplõ Brassó megyei Feketehalom (Codlea) Patiprod nevû baromfitelepének vezetõi az elsõ számú felelõsek a környezõ települések és megyék megfertõzéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!