Hírek

2006.06.01. 22:00

A fiatalokért, a jövõért

<b>Boba</b> - Egy kistelepülés életében a jövõ szempontjából a legfontosabbak a gyerekek, tartják a faluban, éppen ezért mindent megtesznek a fiatalok letelepítéséért. Közben a közösség formálásának is megtalálják a módját. Élénk a kulturális és sportélet, az iskola fejlesztése, a vonzerõ növelése a célquotGyermekzsivaj nélkül idõsödni szomorú dolog, ezért a fiatalokért teszünk mindentquot

Mórocz Zsolt

Azt tartjuk szem elõtt, hogy megidõsödni gyermekzsivaj nélkül a legszomorúbb dolog, hangsúlyozta Szabó Ferenc, Boba polgármestere beszélgetésünk elején. Ez a vélekedés, ez az alapállás az önkormányzat, a falu minden tettén, törekvésén meglátszik. Az iskola fejlesztése, a fiatalok letelepítése elsõdleges céljukká vált, de nem hanyagolják el a településen élõk fejlõdési igényeinek szolgálatát sem. A nagy múltú község a nevét, a hagyomány szerint IV. Béla király Bobay nevû vitézérõl kapta. Fejlõdése a 19. század végén, a vasútépítés idején meggyorsult, 1920-ban 1078 lakosa volt.
Vasúti csomópont lévén ma is kedvezõ helyen fekszik a település, lakói Celldömölkre, Jánosházára, Sárvárra, Szombathelyre, Ajkára, Devecserbe járnak dolgozni.
Az otthoni kikapcsolódást szolgálja számos lehetõség a sport, a kultúra, a kisközösségek terén. A település biztonságáért nagyon sokat tesz a polgárõrség helyi csoportja. A lányoknak és asszonyoknak klubot szerveznek, ahol az élet különbözõ területeire vonatkozó praktikus tanácso- kat is átadhatják egymásnak. Nonprofit szervezetként mûködik a Bobai Daloskör, amely a kemenesaljai rendezvények szívesen látott fellépõ csoportja. Az elmúlt idõszakban sok energiát és pénzt fordítottak a sportlétesítmények és a sportélet fejlesztésére aszfaltos sportpályát alakítottak ki, amely rendezvényeknek és vetélkedõknek is helyet ad, a gyerekeknek pedig az edzéseken lehetõségük van a teniszezéssel is megismerkedni.
A település büszke az iskolájára, amelynek létszáma évrõl évre nõ, az intézmény szakos ellátottsága szászszázalékos. A felújítás után megújult épületben tanulhatnak a diákok, és törekednek a tárgyi eszközök megújítására is. Így például pályázati pénz felhasználásával gerinckímélõ székeket vásárolnak az iskolába. A tegyünk többet egészségünkért pályázaton nyert egymillió forint felhasználásával pedig az egészséges táplálkozással és életmóddal ismertetik meg az iskolásokat. A polgármester szeretné, ha a kistérség oktatásában tovább-ra is megmaradna a szerepük, így, hogy a környezõ telepü-lésekrõl bejáró gyerekek továbbra se szenvedjenek hátrányt, iskolabuszt vásároltak maguknak. A szociális szfé- rában jelentõs változás a há- zi jelzõrendszer bevezetése, amelyhez már hetven idõs ember csatlakozott.
Az elmúlt években megoldották az utak aszfaltozását, javult az infrastruktúra, lépésrõl lépésre oldják meg a csapadékvíz elvezetését és a járdák javítását. Mivel idén a pályázatokhoz kevés önerejük van, visszafogottan pályáz-nak. Szabó Ferenc elmondta, hogy 3,1 millió forintot nyertek a temetõ rekonstrukciójához, ennek során területet vásárolnak, illetve kegyeleti helyet alakítanak ki, hogy méltóságteljes lehessen a földi élettõl való búcsúztatás.
A fiatalok letelepítése érdekében korábban már adtak ingyen telkeket, ezt szeretnék tovább folytatni, hiszen most is vannak érdeklõdõk az ingyenes telkek iránt. A falu vezetõje bízik abban, hogy a szakhatósági engedélyek beszerzése után sikerül kivonni a kiszemelt területeket a termelési ágból, és akár júliusban átírathatják a telkeket új tulajdonosaik nevére. Így a most 884 lelkes település lakóinak száma tovább gyarapodhat.
Fotó Kiss Teodóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!