Hírek

2006.07.08. 02:28

A Fidesz ellenzi a tandíj bevezetését

Szombathely (vv) - A tervezett tandíj részleteiről és a Fidesz álláspontjáról tartott tegnap sajtótájékoztatót ágh Péter országgyűlési képviselő.

Mórocz Zsolt

A parlament július 24-én dönt a felsőoktatási törvény tervezett módosításáról Szombathely (vv) - A tervezett tandíj részleteiről és a Fidesz álláspontjáról tartott tegnap sajtótájékoztatót ágh Péter országgyűlési képviselő. Az országgyűlés július 24-én szavaz a felsőoktatási törvény módosításáról, amely a Fidesz szerint sérti a diákok esélyegyenlőségét. ágh Péter elmondta az országgyűlési választásokat megelőző kampányban többször elhangzott a baloldal részéről, hogy nem akarnak tandíjat bevezetni a felsőoktatásban. Ennek elle-nére a törvénymódosításról hamarosan szavaz a parlament. A tervezett módosítások szerint az alapképzésben százötezer, míg a mesterképzésben százötvenezer forint lenne a tandíj évente. Ettől az összegtől a felsőoktatási intézmények negatív és pozitív irányban is eltérhetnének. A hallgatóknak csupán az a tizenöt százaléka mentesülne a tandíj fizetése alól, akik a legjobb tanulmányi eredményt mutatják fel. A Fidesz szerint a tandíj esélyegyenlőtlenséget teremtene, ugyanis nemcsak a tanulók közötti szolidaritás tűnne el, hanem a nehezebb helyzetű hallgatókat munkavállalásra késztetné az új rendszer, ezzel csökkenne a tanulásra fordított idő is. A szóvivő hangsúlyozta a Fidesz nem ért egyet a költségtérítéses képzés díjának radikális felemelésével sem. A nagyobbik ellenzéki párt nem támogatja az oktatási reformnak álcázott gazdasági megszorítás jegyében bevezetett tandíjat. Ez a diákok újabb megsarcolása lenne - összegezte ágh Péter. Szombathely (vv) - A tervezett tandíj részleteiről és a Fidesz álláspontjáról tartott tegnap sajtótájékoztatót ágh Péter országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!