Hírek

2006.07.31. 02:25

A turizmus a jövő lehetősége

Szombathely (kor) - A nemzetközi szakmai kapcsolatok kiépítése, a határ menti kistérség turizmusának erősítése volt az egyik fő feladata az önkormányzat szakmai bizottságának.

Mórocz Zsolt

Az uniós csatlakozással nagyot változtak a turisztikai célkitűzések, fogalmazott Tóth Kálmán városi képviselő, az önkormányzat idegenforgalmi szakmai bizottságának elnöke, szót ejtve a nemzetközi kapcsolatokról. Szerinte a kistérségi turizmus a jövő nagy lehetősége, erre utalnak a jelen történései. E tárgykörben a szombathelyiek szoros kapcsolatokat építettek ki az Oberwart-Bad Tatzmannsdorf Turisztikai Régióval, ugyanígy a Dél-Burgenlandi Turisztikai Régióval is. A szakmai megbeszéléseken nem csak a főnökök vettek részt. Megvalósult egy olyan csereprogram, amelynek részeként a két kistérség szakemberei, köztük hoteltulajdonosok, idegenvezetők, panziósok, recepciósok, valamint a helyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola technikus diákjai tanulmányutakon talál- koztak az osztrák partnerekkel. Grünwald Stefánia, a Tourinform iroda vezetője elmondta, hogy e program keretében a két kistérség széles turisztikai kínálata szerepelt az étlapon. A kölcsönösség jegyében 25-30 osztrák turisztikai szakember járt nálunk. Feiszt György alpolgármester aláhúzta a szakmai kapcsolatok kézzelfogható eredményei a közösen benyújtott és elnyert uniós pályázatok. A pályázó partnerek elsősorban a szomszédos országokból és Szombathely testvérvárosaiból származnak. Leginkább Burgenland tartománnyal, illetve a horvátországi Varasddal és a szlovéniai Mariborral sikerült szoros kapcsolatokat kiépíteni. Az utóbbi városban nemrég szakmai látogatást is tett a szombathelyi önkormányzati bizottság. Szóba hozva a Nemzetközi Szent Márton út közös megvalósítását az Interreg Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági program keretében. Itt az elnyert összeg 271 ezer euró, a pályázati önrész pedig 6,8 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!