Hírek

2006.07.01. 02:27

Átgondolt, humánus, szakmai legyen a döntés

Csáfordi József, a Szombathelyi Határőr Igazgatóság vezetője kapta Az év határőre miniszteri elismerést Szombathely (ki) - Csáfordi József, a Sz ...

Mórocz Zsolt

Csáfordi József, a Szombathelyi Határőr Igazgatóság vezetője kapta Az év határőre miniszteri elismerést Szombathely (ki) - Csáfordi József, a Szombathelyi Határőr Igazgatóság vezetője lett az idei esztendő határőre. A miniszteri elismerés apropóján beszélgettünk a tábornokkal. - Igen, a miniszteri elismerés tényleg a legmagasabb elismerés a határőrség szervezetében. Az idén a tizenegyezer határőr közül engem választottak, ami óriási megtiszteltetés. Azt hiszem, hogy a díjjal az élet-utamat ismerték el, azt a határőrpályát, amely negyven esztendeje kezdődött. Sorkatonaként kezdtem, most tábornokként dolgozom. Az iskolaévek kivételével a szolgálati időt Szombathelyen töltöttem. Az értékrendem sze- rint határőrnek lenni élethivatás, ha újrakezdeném, ugyan-ezt a pályát választanám. Az elismerést köszönöm a családomnak és a kollégáimnak, hiszen mindkét fronton erős támasz állt mögöttem. Egy évvel ezelőtt betöltöttem az ötvenhét évet, a szolgálati törvény értelmé-ben a nyugdíjkorhatárt. A parancsnokom megkérdezte, hogy lenne-e kedvem a folytatáshoz. Igent mondtam, hiszen szívesen dolgozom. Egy évvel meghosszabbítottuk a szerződésem, ami lejárt. Most abban egyeztünk meg, hogy határozatlan időre vállalom a megbízatást. Az biztos, hogy munkanélküli nem leszek, csak nyugdíjas. - Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, hivatalos tájékoztatást egyelőre nem kaptunk. Mi is annyit tudunk, ami a közszájon forog, azaz, hogy a korámányprogramban szereplő létszám- és szervezetszám-csökkentések a határőrségre is vonatkoznak. Korábban is született már hasonló döntés, de akkor sikerült megmenteni Szombathelyt. Azzal tisztában kell lenni, hogy a leendő belső határon ekkora létszámra és ennyi igazgatóságra nem lesz szükség. Csökkenteni kell a létszámot, de mi azt szeretnénk, ha ez a létszámcsökkentés szervezetten, humánusan, átgondoltan, az emberek gondjait megoldva, nem pedig hirtelen, gyorsan, átgondolatlanul, szervezetlenül történne. Úgy is fogalmazhatok nem kötelező, hogy az emberek az utcára kerüljenek. Mintegy 1200-ról 860 főre csökkent a létszám eddig is, mégsem hallotta senki, hogy háborognak a határ-őrök. Ha kapunk egy kis ha-ladékot, lesz időnk, meggyőződésem, hogy sikerül meg-oldanunk a problémákat. Ha nem, úgy alaposan felborul minden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!