Hírek

2006.07.07. 02:27

Csigavadászat este

Körmend, Őrség (nm) - Elszaporodtak, falánkságukkal nagy károkat okoznak a spanyol csigák Körmend környékén és az Őrségben. A vörös, illetve narancssárga színű meztelen csigák ellen nehéz a védekezés.

Mórocz Zsolt

A spanyol fajta jóval kártékonyabb, mint nálunk honos társai Körmend, Őrség (nm) - Elszaporodtak, falánkságukkal nagy károkat okoznak a spanyol csigák Körmend környékén és az Őrségben. A vörös, illetve narancssárga színű meztelen csigák ellen nehéz a védekezés. - Undorítóak, nagyok, rengetegen vannak, falánkak, gyorsan szaporodnak és meglepően gyorsan mozognak, a kártételük óriási - összegzi tapasztalatát Geosics László, aki Körmend horvátnádaljai részében vadászatuk közben nap mint nap tapasztalja kertjükben a vörös-narancssárgás színű spanyol csupasz csigák invázióját. A földalatti rejtekekben lapuló csigák alkonyatkor bújnak elő, akkor kezdik el falánk vonulásukat, így a kerttulajdonosok reggel vérmérsékletüknek megfelelően veszik tudomásul kártételüket. - Védekezni ellenük szinte lehetetlen - magyarázza Geosics László. - Felmásznak a falra is, mindenhol ott vannak, csúsznak-másznak föld alatt és föld felett, megeszik még a büdöskét is. Az esős május nagyon kedvezett nekik, a kiültetett palántákból reggelre nem maradt. Az elmúlt évek klimatikus viszonyai kedvező feltételeket teremtettek a spanyol csupasz csigák elszaporodásának. Ez a faj hazánk területén 1985-ben jelent meg először Sopronban, majd lassan az egész országban elterjedt. Ma a Dunántúl az általuk leginkább fertőzött terület, ezen belül Somogy és Zala megyében szaporodtak el leginkább. Szakemberek és a kertészkedők is tudják ez a csigafaj sokkal kártékonyabb, mint az ismert kerti vagy szántóföldi csupasz csigák. Nemcsak a veteményeseket, hanem a pihenő- és közparkokat is károsítják. Természetes kártevője nincs. (Az indiai futókacsa az lenne, de nálunk nem tenyésztik, Nyugat-Európában viszont bérbe vehetők kacsák a csupasz csigák irtására.) A kerttulajdonosok többféle módon próbálnak védekezni ellenük. Vannak, akik besózzák, mások valóságos irtóhadjárattal módszeresen trancsírozzák ketté őket. - Csigaölőszer is használatos, de ez eléggé drága, s nem kerülhet növényi levélre - mondja dr. Káldy János, a Tanakajdi Növény-egészségügyi és Talajvédelmi állomás igazgatója, aki tippeket is ad irtásukhoz. A buggyant sör illata vonzó nekik. Az árnyékos helyre kitett, korpával kevert buggyant sörös masszába belemásznak, a sörrel félig töltött, árnyékos helyen földbe ásott dunsztosüvegekbe meg beleszédülnek. Segíthet az oltatlan mészcsík is, vagy az árnyékos helyre kirakott kőlap az alján összegyűlt csigák elpusztíthatók. A spanyol csigákról már a parlamentben is szó esett, ugyanis a hatékonyabban használható nyugat-európai bioaktív szerek beszerzése kormányzati szintű döntést, alkalmazásuk törvényi szabályozást igényelne. Gyenesei István, Somogy megyei országgyűlési képviselő felvetésére Gráf József agrárminiszter segítséget ígért. Kérdés mikor, mennyiért lehet majd a szerekhez hozzájutni? Körmend, Őrség (nm) - Elszaporodtak, falánkságukkal nagy károkat okoznak a spanyol csigák Körmend környékén és az Őrségben. A vörös, illetve narancssárga színű meztelen csigák ellen nehéz a védekezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!