2006.07.14. 02:23
Húsba vágó nyári ellenőrzések
Megyei körkép (bb) - Június elejétől augusztus végéig ellenőrzi az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a vendéglátó- egységeket és az élelmiszerüzleteket.
Országosan mintegy 88 millió forint bírságot szabott ki az ÁNTSZ a júniusi élelmiszer-ellenőrzések során, és nyolc üzlet működését függesztette fel. Megyénkben száznegyven ellenőrzést tartottak, tizenöt minőségvédelmi bírságot szabtak ki több mint egymillió forint értékben, huszonkilenc szabálytalanságot állapítottak meg, és háromszázezer forint büntetést szabtak ki. Bödör Tiborné közegészségügyi fel-ügyelő elmondta, hogy júniusban kirívó hiányosságot nem tapasztaltak, üzletet sem kellett bezáratniuk. Legtöbbször a lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő miatt büntettek, s helyszíni bírságot szabtak ki. Büntethetnek a fogyasztók egészségének veszélyeztetése, szabálytalan és azonosíthatatlan élelmiszertárolás miatt is.
- Elsősorban a húskészítmények és húsfélék esetében vizsgáltuk a származást, s hogy a pultba kirakott árukat meddig lehet fogyasztani - mondja a felügyelő. - Azt is gyakran ellenőriztük, hogy van-e számla az áruról. Az élelmiszerek származása miatt nem kellett bírságolnunk, de előfordult, hogy hiányzott a szakosított tárolás, vagy nem a megfelelő hőfokon tárolták a romlandó élelmiszereket.
- Elsősorban a húskészítmények és húsfélék esetében vizsgáltuk a származást, s hogy a pultba kirakott árukat meddig lehet fogyasztani - mondja a felügyelő. - Azt is gyakran ellenőriztük, hogy van-e számla az áruról. Az élelmiszerek származása miatt nem kellett bírságolnunk, de előfordult, hogy hiányzott a szakosított tárolás, vagy nem a megfelelő hőfokon tárolták a romlandó élelmiszereket.
- Elsősorban a húskészítmények és húsfélék esetében vizsgáltuk a származást, s hogy a pultba kirakott árukat meddig lehet fogyasztani - mondja a felügyelő. - Azt is gyakran ellenőriztük, hogy van-e számla az áruról. Az élelmiszerek származása miatt nem kellett bírságolnunk, de előfordult, hogy hiányzott a szakosított tárolás, vagy nem a megfelelő hőfokon tárolták a romlandó élelmiszereket.