2006.07.11. 02:29
Tóparti mulatság finom ételekkel
Szajki-tavak (ni) - Negyvenhat csapat mérte össze szakácstudományát a múlt szombati főzőversenyen. A hosszúperesztegi önkormányzat negyedik alkalommal rendezte meg a Tóparti partit.
A legrutinosabb konyhatündérek is elleshettek néhány praktikus fogást a Szajki-tavaknál megrendezett főzőversenyen, ahol negyvenhat - Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyei - település csapata főzte meg vagy sütötte ki a nagy gonddal megtervezett versenyételt. Jó ötletekből nem volt hiány a Somló környéki települések közös csapata egy kiszuperált biciklikerék küllőin sütögette szalonnával tűzdelt nyúlpecsenyéjét. A főzőverseny tavalyi győri győztesei ezúttal is kitettek magukért egy százliteres üstben kavargatták a halászlét. A vizek városából érkezett csapat hobbiszakácsát, Kusztor Ferencet a környéken már jól ismerik, hisz a Szajki-tavaknál lévő nyaralójában épített kemencében kisütött finomságokból rendszerint a szomszédoknak is jut kóstoló. Kusztor Ferenc a jó halászlé titkát is elárulta. Az egyik fortély, hogy a lébe szánt halat főzés előtt be kell pácolni. A jó halászlé másik titka szerinte az, hogy a halat csak az "asszonynép" pucolhatja.
Dömölki Lajos tokorcsi polgármester és lelkes csapata csülkös sertéstokányt készített, a héjas sült burgonyával és friss vegyes salátával kínált finomságból a füstölt szalonnát és a parasztkolbászt sem sajnálták. A dukaiak vargányás-tejfölös krumplilevessel és vesevelővel rukkoltak elő, utóbbinak délre már csak a maradéka árválkodott a kondérban.
Az eredetileg polgármes-terek számára meghirdetett, mára önkormányzativá terebélyesedett, jó hangulatú főzőversenyen a rendezvény kitalálója, Dénes Károly hosszúperesztegi polgármester is a bogrács mellé állt. A házigazdák csülök- és körömpörköltet főztek ki a nagy napra, és hogy az ételt "helyiesítsék", a bográcsba egy kis hosszúperesztegi vörösbort is löttyin-tettek.
A versenyen két zsűri értékelte az ételeket. Az egyik kereskedelmi rádió által felkért bírálók között volt Szőke András színész-rendező, aki tréfás receptversek írására buzdította a csapatokat. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő és Németh Tamás séf szigorúan szakmai szempontok alapján értékeltek. Három kategóriában hirdettek győztest. A legjobb levest - nyavaládi toros káposztalevest - a zalaerdődi-ek főzték, második helyen a mikosszéplakiak halászleve végzett, de az ikerváriak szarvasragulevese is dobogós lett. A sültek kategóriájában a Somló környéki települések csapata által készített nyúl bizonyult a legfinomabbnak, az ikerváriak sült libacombja második helyen végzett, a harmadik díjat a flekkent sütő zalavégiek vihették haza. A pörköltek és bográcsételek közül a bejcgyertyánosiak kecskepörköltje ízlett legjobban a bírálóknak. Az egyik kereskedelmi rádió receptversenyének fődíját - egy komplett konyhaberendezést - a csöngei asszonyok nyerték meg, a díj a Kemenesaljai Regionális Ifjúsági Szervezet központjába kerül. Fenn a Zala megyei Sárhida csapata egy mobil kemencével felszerelkezve érkezett a versenyre. Az abból kikerült sült krumpli és dödölle egyaránt kapósnak bizonyult.
Dömölki Lajos tokorcsi polgármester és lelkes csapata csülkös sertéstokányt készített, a héjas sült burgonyával és friss vegyes salátával kínált finomságból a füstölt szalonnát és a parasztkolbászt sem sajnálták. A dukaiak vargányás-tejfölös krumplilevessel és vesevelővel rukkoltak elő, utóbbinak délre már csak a maradéka árválkodott a kondérban.
Az eredetileg polgármes-terek számára meghirdetett, mára önkormányzativá terebélyesedett, jó hangulatú főzőversenyen a rendezvény kitalálója, Dénes Károly hosszúperesztegi polgármester is a bogrács mellé állt. A házigazdák csülök- és körömpörköltet főztek ki a nagy napra, és hogy az ételt "helyiesítsék", a bográcsba egy kis hosszúperesztegi vörösbort is löttyin-tettek.
A versenyen két zsűri értékelte az ételeket. Az egyik kereskedelmi rádió által felkért bírálók között volt Szőke András színész-rendező, aki tréfás receptversek írására buzdította a csapatokat. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő és Németh Tamás séf szigorúan szakmai szempontok alapján értékeltek. Három kategóriában hirdettek győztest. A legjobb levest - nyavaládi toros káposztalevest - a zalaerdődi-ek főzték, második helyen a mikosszéplakiak halászleve végzett, de az ikerváriak szarvasragulevese is dobogós lett. A sültek kategóriájában a Somló környéki települések csapata által készített nyúl bizonyult a legfinomabbnak, az ikerváriak sült libacombja második helyen végzett, a harmadik díjat a flekkent sütő zalavégiek vihették haza. A pörköltek és bográcsételek közül a bejcgyertyánosiak kecskepörköltje ízlett legjobban a bírálóknak. Az egyik kereskedelmi rádió receptversenyének fődíját - egy komplett konyhaberendezést - a csöngei asszonyok nyerték meg, a díj a Kemenesaljai Regionális Ifjúsági Szervezet központjába kerül. Fenn a Zala megyei Sárhida csapata egy mobil kemencével felszerelkezve érkezett a versenyre. Az abból kikerült sült krumpli és dödölle egyaránt kapósnak bizonyult.
Az eredetileg polgármes-terek számára meghirdetett, mára önkormányzativá terebélyesedett, jó hangulatú főzőversenyen a rendezvény kitalálója, Dénes Károly hosszúperesztegi polgármester is a bogrács mellé állt. A házigazdák csülök- és körömpörköltet főztek ki a nagy napra, és hogy az ételt "helyiesítsék", a bográcsba egy kis hosszúperesztegi vörösbort is löttyin-tettek.
A versenyen két zsűri értékelte az ételeket. Az egyik kereskedelmi rádió által felkért bírálók között volt Szőke András színész-rendező, aki tréfás receptversek írására buzdította a csapatokat. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő és Németh Tamás séf szigorúan szakmai szempontok alapján értékeltek. Három kategóriában hirdettek győztest. A legjobb levest - nyavaládi toros káposztalevest - a zalaerdődi-ek főzték, második helyen a mikosszéplakiak halászleve végzett, de az ikerváriak szarvasragulevese is dobogós lett. A sültek kategóriájában a Somló környéki települések csapata által készített nyúl bizonyult a legfinomabbnak, az ikerváriak sült libacombja második helyen végzett, a harmadik díjat a flekkent sütő zalavégiek vihették haza. A pörköltek és bográcsételek közül a bejcgyertyánosiak kecskepörköltje ízlett legjobban a bírálóknak. Az egyik kereskedelmi rádió receptversenyének fődíját - egy komplett konyhaberendezést - a csöngei asszonyok nyerték meg, a díj a Kemenesaljai Regionális Ifjúsági Szervezet központjába kerül. Fenn a Zala megyei Sárhida csapata egy mobil kemencével felszerelkezve érkezett a versenyre. Az abból kikerült sült krumpli és dödölle egyaránt kapósnak bizonyult.
A versenyen két zsűri értékelte az ételeket. Az egyik kereskedelmi rádió által felkért bírálók között volt Szőke András színész-rendező, aki tréfás receptversek írására buzdította a csapatokat. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő és Németh Tamás séf szigorúan szakmai szempontok alapján értékeltek. Három kategóriában hirdettek győztest. A legjobb levest - nyavaládi toros káposztalevest - a zalaerdődi-ek főzték, második helyen a mikosszéplakiak halászleve végzett, de az ikerváriak szarvasragulevese is dobogós lett. A sültek kategóriájában a Somló környéki települések csapata által készített nyúl bizonyult a legfinomabbnak, az ikerváriak sült libacombja második helyen végzett, a harmadik díjat a flekkent sütő zalavégiek vihették haza. A pörköltek és bográcsételek közül a bejcgyertyánosiak kecskepörköltje ízlett legjobban a bírálóknak. Az egyik kereskedelmi rádió receptversenyének fődíját - egy komplett konyhaberendezést - a csöngei asszonyok nyerték meg, a díj a Kemenesaljai Regionális Ifjúsági Szervezet központjába kerül. Fenn a Zala megyei Sárhida csapata egy mobil kemencével felszerelkezve érkezett a versenyre. Az abból kikerült sült krumpli és dödölle egyaránt kapósnak bizonyult.