Hírek

2006.08.29. 02:28

Kiküszöbölhető fertőzésveszély

Szombathely (ser) - Legalább háromszáz fajta szalmonellabaktérium létezik, ezek közül a szombathelyi ételfertőzést a Salmonella enteritidis okozta. A diós süteményben tenyésző kórokozó tehető felelőssé három ember haláláért.

Mórocz Zsolt

Számtalan baktérium található a nyers élelmiszereken, ezek közül a szalmonella különféle fajtái okozzák a legtöbb fertőzést. Csaknem háromszáz féle szalmonellabaktérium létezik, a szombathelyi szociális közétkeztetésben részt vevőket a hazánkban leggyakrabban előforduló Salmonella enteritidis betegítette meg - tudtuk meg dr. Angyal Mártától, az ÁNTSZ megyei intézetének járványügyi osztályvezetőjétől. A kórokozó egyébként állatok és emberek között is megtalálható, zömét a négylábúak hordozzák anélkül, hogy maguk megbetegednének. Az emberek leggyakrabban fertőzött élelmiszertől betegszenek meg, de emberről emberre is terjed a kór. Az ételféleségekbe számos úton kerülhet a baktérium, a számára optimális körülmények - meleg és nedves környezet - közt gyorsan és intenzíven szaporodik. A szalmonellabaktérium elsősorban a tojás meszes külső héján, a belsejében és a baromfihúsban érzi jól magát. E két potenciális veszélyforrás mellett a kevés vizet tartalmazó élelmiszerekben is hosszú ideig életképes. Akkor tudjuk leginkább kiküszöbölni a fertőzésveszélyt, ha betartjuk a higiénés szabályokat - mondja a főorvosnő. A konyhai műveleteknél el kell különíteni a feldolgozatlan, még szennyezett és a tiszta alapanyagokat, az ezeknél használatos konyhai eszközöket. Az étel persze nemcsak az elkészítése közben, hanem utólag is szennyeződhet, ezért fontos, hogy mindenhez tiszta eszközzel, kézzel nyúljunk. Előírás a kellő hőkezelés, hiszen a baktériumok ekkor zömmel elpusztulnak, nem marad belőlük annyi, amennyi betegséget okozna. Az, hogy ki betegszik meg, függ a szervezetbe kerülő csíraszámtól, az egyén immunitásától s az életkortól. A szalmonellafertőzés szövődményei leggyakrabban a két év alatti kisgyermekeknél és az idős korosztálynál jelentkeznek. Fontos a higiéniai szabályok betartása, s elkerülhető a baj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!