Hírek

2006.08.18. 02:26

Márványba foglalt címer

Körmend (tm) - Tegnap a polgármesteri hivatal bejáratánál elhelyezték azt a márványból készült városi címert, amit Horváth József körmendi kőfaragó készített el három hónapos munkával.

Mórocz Zsolt

Az óriás alkotásairól ismert körmendi épületszobrász és kőfaragó mester fehér carrarai márványba foglalta Körmend mostani városcímerét. Nem megrendelésre dolgozott, önszántából, a saját költségén készítette el a városnak a maradandó művet. Megkereste a város vezetőit, mit szólnának az ötletéhez, s miután megkapta az egyetértést, nekifogott a vésésnek, kalapálásnak. Azt nagyon nem akarta, hogy mindenféle szakértő bizottság előre beleszóljon abba, hogy ő mit csináljon, mert abból sok jó nem származik, az időt viszont jól el bírják húzni a bizottságosdival. Azt mesélte, hogy kért a körmendi címerről egy autentikus képet, felnagyították, s a kontúrokat fölrajzolta a márványtömbre. Ezután két és fél hónapig dolgozott egy hegyes és egy lapos vésővel meg egy kalapáccsal. Ennyi kell hozzá, semmi más. Azt mondja, a kontúrok az első kalapács-ütésre úgyis elmozdulnak az anyagon, de akinek jó a térlátása, azt nem zavarja, mert addigra már fejből munkálja meg a márványt, bontja ki a formát. A mester többször is hangoztatta, hogy a Batthyányak korabeli címerének motívumait is magába foglaló táblát megcsinálni nem volt annyira komplikált, mint korábbi híressé vált alkotásait - az azóta is Guinness-rekorder óriási cipőt 1997-ben, vagy a 4212 kilós ingás faliórát, de, és most átbillenünk az óriások birodalmából a törpékébe, faragott ő már jegygyűrűt is márványból... A több mint kilencvenkilós, nyolc centi vastag táblát nem volt egyszerű megbízhatóan rögzíteni a körmendi tömbházas hivatal bejáratánál, a mester elmondása szerint közel harminc centis a tartója a falba fúrva. Horváth József imádja a carrarai márványt, mert megmunkálás közben hangja mint a lágy üvegé, illata a mediterrán világot hozza el. Körmendre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!