Hírek

2006.08.15. 02:29

Öntörvényű gyárak

Szentgotthárd (nfb) - Miközben az íróasztalokon lassan tornyokban állnak a Rába szennyezésével kapcsolatos dokumentumok, a bőrgyárak zavartalanul a folyóba engedik a szennyvizet.

Németh F. Bernadett

Július elsejéig volt ugyanis idejük az osztrák bőrgyáraknak arra, hogy megszüntessék a Rába szennyezését. A hab ez időpont után is megjelent a Rábán, ezért a magyar környezetvédelmi tárca levélben fordult az osztrák minisztériumhoz, magyarázatot és sürgős intézkedést kérve.

Augusztus elején, a múlt hét péntekén fotósunk ismét lencsevégre kapta a habzást a szentgotthárdi gátnál. Hiába adta ki az ukázt a határvízi vegyesbizottság, a bőrgyárakat ez láthatóan nem érdekli: a szennyvíz ma is a Rábába folyik. A jennersdorfi bőrgyárnak a heiligenkreuzi szennyvíztisztítóra kellett volna kötnie a saját rendszerét, hogy a gyárból kikerülő szennyvíz ne a Rábába, hanem a tisztítóba folyjon. Nem tették meg. A másik két gyárnak, Fohnsdorfban és Feldbachban a saját üzemén belül kellett volna megoldania a problémát. A technológiaváltáshoz a bécsi műszaki egyetem iránymutatására várnak, ez azonban csak az év végén készül el. A szennyvíz azokból a gyárakból szintén továbbra is a Rábába ömlik.

Labritz Béla, a szentgotthárdi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke elmondta: a héten valószínűleg lezárul az a per, ami Burgenland és Stájermark között zajlik a Lapincs ügyében. Itt két lehetőség van: vagy bezárják a geotermikus erőművet, vagy a magas sótartalmú termálvizet nem a Lapincsba engedik, hanem visszapumpálják a talaj mélyére.

Az elnök szerint ha erről megegyezik a két tartomány, napirendre kerülnek a bőrgyárak is, és az osztrák fél elküldi hivatalos válaszát a magyar minisztériumnak.

Hihetetlen: az osztrák állam

nem tartja magát a nemzetközi megállapodáshoz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!