Hírek

2006.08.04. 02:29

Vajon nem közügy?

Rátót (nfb) - Betört ablakokkal, málló vakolattal és zilált kerttel vár jobb sorsra Széll Kálmán kastélya. A tulajdonosi kft. egyik tagja szerint nem tartozik a közvéleményre, miért áll az építkezés, mert az magántulajdon.

Mórocz Zsolt

Széll Kálmán, aki 1899 és 1903 között Magyarország miniszterelnöke volt, 1843-ban született Gasztonyban. Jogtudományi doktorként szerzett oklevelet 1866-ban a pesti tudományegyetemen, majd szolgabíróként kezdte meg pályafutását 1867-ben, Vas vármegyében. A következő esztendőtől azonban már a szentgotthárdi, 1881-től pedig a pozsonyi 2. számú választókerületet képviselte kormánypárti programmal. A Deák-párt és a Balközép egyesülése után 1875 márciusától 1878. októberig pénzügyminiszteri tisztségben tevékenykedett. Megszervezte az adófelügyelői intézményt, és legnagyobb sikereként létrehozta az Osztrák-Magyar Bankot. 1878-tól mintagazdasággá fejlesztette rátóti birtokát, ahol a szarvasmarha-tenyészetével szerzett maradandó hírnevet. 1881-től 1899-ig a Leszámítoló Bank igazgatója, 1886 és 1899 között, majd 1907-től haláláig az általa alapított Magyar Jelzálog Hitelbank igazgatóságának elnöke volt. Felesége Vörösmarty Ilona, Vörösmarty Mihály lánya volt, Deák Ferenc keresztlánya. Deák sok időt töltött a rátóti birtokon, s a helyi legenda szerint ő ültette azt a tizenhárom tölgyfát a vértanú tábornokok emlékére, amelyeknél még ma is tartják a megemlékezéseket. Hogy mindez miért fontos? A kastély egy kft. tulajdonába került, amelynek egyik tagja szerint ehhez az objektumhoz senkinek nincs köze. Mivel magántulajdon, s nem állami. Ilyés László hosszas győzködés után sem kívánt nyilatkozni a felújításról, többször elismételte nem érti, miért tart számot az ügy a köz érdeklődésére. Ilyés László szerint nagyságrendileg a kastély és egy szimpla családi ház között nincs különbség. Többszöri kérdésünket azzal hárította el ő nem tulajdonosa a kastélynak, csak tagja annak az Absolut One Kft.-nek, amely az ingatlant megvásárolta. Azt többszöri próbálkozásra sem volt hajlandó elárulni, melyik tulajdonoshoz fordulhatnánk, vagy ki is a kft.ügyvezetője. Más témát ajánlott lapunknak a kastélyügy helyett. Pedig Ilyés László 2004-ben, amikor a kft. megvásárolta az önkormányzatttól az ingatlant, készséggel állt lapunk rendelkezésére. Akkor arról számolt be, hogy az épületet rossz állapotban találták, sok munkát adott a szigetelés, és rendbe hozták az egykor híres kastélykertet. Az Absolut One tagja azt nyilatkozta, kastélyszállót alakítnak ki az épületben, huszonöt szobával, a pincében wellnessteremmel. A profil pedig egy speciális, az öregedést meg-előző egészségmegőrzési program lesz. Egy évvel később, 2005 júliusában arról számoltunk be, hogy az építkezés lelassult. Ilyés László akkor azt mondta, pályázati úton próbálnak pénzt szerezni a folytatáshoz. Tavaly nyáron azt is megemlítette, hogy a 25 szoba, az 500 négyzetméteres wellnessrész mellé egy 100 férőhelyes éttermet is terveznek. Rátót polgármestere, Nagyné Szalai Ildikó elmondta a következő napokban tervezi a tulajdonosokkal való tárgyalást. A megbeszélés után szól hozzá az ügyhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!