Hírek

2006.09.12. 02:28

A történelmi Őrség falvai találkoztak

Szalafő, Hodos (nfb) - Ritka az olyan élő kapcsolat, mint ami a törté-nelmi Őrség két települését, a határ menti Szalafőt és Hodost köti össze. A múlt hét végén ennek adták ismét tanújelét.

Németh F. Bernadett

Mégpedig az immár hagyománnyá váló határtalálkozón. Azon az úton, amelyet a szalafőiek, élükön polgármesterükkel, a saját kezükkel építettek a Pityer-szer feletti erdőrészben. A túloldalon már kész volt az út, csak találkoznia kellett a kettőnek, a magyar és a szlovén útnak. Persze nem volt az olyan könnyű, Lugosi Arnold polgármester számos hivatalt megjárt, mire minden engedélyt megszerzett az építéshez, majd újabb partnereket keresett az út finanszírozásához.

Nem csoda, ha vasárnap elégedetten jegyezte meg köszöntőjében: Amit hittünk is, meg nem is 2002-ben, az idén valóra vált. A történelmi Őrség két gyönyörű falvát rövid ideig még határ választja el. Nehezen omlanak le a mesterségesen felhúzott falak. De a kapcsolat példaértékű maradt. A polgármester elmondta: a határtalálkozó helyszínén az Őrállók útja pályázatnak (amelyben az őrségieknek szlovéniai települések a partnerei) köszönhetően egy turistapihenő szolgálja a két falu, valamint az ide érkezők kényelmét. Az egykori erdő helyén ma park áll, padokkal, asztalokkal - a hely a két települési elöljáró óhaja szerint a határok megszűnése után látogatott turistahellyé válik. Orbán Lajos hodosi polgármestertől megtudtuk, az Őrállók útja pályázat Szlovéniában 90 millió forintos fejlesztéseket tartalmaz, így például útépítést, a laktanya hasznosítását, a helyi termékek marketingjét, és más turisztikai projekteket. Ugyanez a pályázat számos őrségi településen céloz meg hasonlókat, Szalafőn például a kultúrházban a vendégszállások komfortosabbá tételét (harminchat férőhelyes szálló várja a turistákat), két tanösvény és két információs park kialakítását, a régi jégverem felújítását és bemutatóhellyé alakítását, a skanzennél vizesblokk létrehozását, kerékpárbeálló építését, egy kútház rekonstrukcióját, összesen kö-rülbelül nyolcmillió forint értékben.

A két település - Lugosi Arnold szavai szerint - megpecsételte a négyéves közös munkáját, barátságát: ezúttal testvértelepülési szerződést is kötöttek. A hivatalos ceremónia után a két község lakói ínycsiklandó gulyás és vidám zeneszó mellett beszélgettek napnyugtáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!