Hírek

2006.09.15. 02:28

Most már tiszta vizet vezetnek a Rábába

Sárvár (edz) - A több mint hat hónapos próbaüzemet követően megtörtént a hétszázmillió forintos költséggel kibővült és megújult sárvári szennyvíztisztító végleges üzembe helyezése.

Erős D. Zoltán

1994-ben avatták fel Sárvár akkor korszerűnek szá- mító szennyvíztisztítóját. Akkor a szakemberek úgy gondolták, ez két évtizedre megoldja majd a város ilyen irányú gondjait. Az azóta eltelt időszak dinamikus fejlődése, valamint a vízminőségi követelmények növekedése miatt bővíteni és korszerűsíteni kellett a tisztítót, fogalmazta meg dr. Dénes Tibor polgármester tegnap abból az alkalomból, hogy az önkormányzat a kivetelezőtől át-vette a tisztítóművet, s azt átadták üzemeltetésre a Sárvár-Víz Kft.-nek. A 700 millió forintos költségek mintegy felét fedezte az állami támogatás, míg a többit a város saját bevételeiből teremtette elő. A városban 600 millió forint értékben csatornáztak is, amelynek eredményeként - a rábasömjéni városrész kivé-telével - teljessé vált a csatornahálózat.

A beruházásnak köszön-hetően a korábbi napi 3 ezer köbméteres tisztítókapacitás 7 ezer köbméterre bővült, összegezte a fejlesztés eredményeit Szabadics Zoltán, a kivitelező Szabadics Kft. vezetője. A projekt keretében ki-épült a biológiai tisztító fo- kozat, s megerősítették a 4 ezer köbméteres szennyvíz-iszap-vonalat is.

A több mint hat hónapos próbaüzem során jól vizsgázott a létesítmény, állapította meg Gerencsér Zsolt, a Sárvár-Víz Kft. ügyvezető igazgatója. A jól előkészített fejlesztés miatt nem kellett árat emelni, ám az áfanövekedés miatt szeptember elsejétől módosult a szolgáltatási tarifa adótartalma. Ám így is Sárváron a legalacsonyabb Vas megyében a víz- és csatornadíj, mutatott rá Gerencsér Zsolt. A város egy évtized alatt kinőtte régi szennyvíztisztítóját, elengedhetetlen volt a bővítése

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!