Hírek

2006.09.01. 02:29

Szalmonella két dolgozónál

Szombathely (ser) - Folyamatban vannak a hatósági vizsgálatok annak kiderítésére, hogy mi- ként került a szalmonellabaktérium a súlyos ételfertőzést okozó süteménybe. Az a napokban derült ki: az édességet készítő cukrászüzem két dolgozója is tünetmentes ürítő volt.

Mórocz Zsolt

További vizsgálatokat kell végezniük a hatóságoknak annak kiderítésére, hogy lehet-e ok-okozati összefüggés a súlyos ételfertőzés és a között, hogy a diós kockát készítő séi cukrászda két dolgozójánál is kimutatták a szalmonellabaktériumot - tudtuk meg dr. Angyal Mártától, az ÁNTSZ Vas Megyei Intézetének járványügyi osztályvezetőjétől. Mint ismeretes, a szombathelyi szociális közétkeztetésben részt vevők nagy számban betegedtek meg az augusztus 19-én elfogyasztott menü desszertjétől. Csaknem száz ember kórházba is került a szalmonellafertőzés miatt, közülük négyen sajnálatosan elhunytak. A cukrászüzem dolgozóitól vett székletmintákat a vasi járványügyi szak-emberek Veszprémbe küldték, az eredmény a napokban érkezett vissza. Ennek nyomán derült ki az, hogy a cukrászüzem két dolgozója tünetmentes ürítő; a járványügyi szakemberek úgy tudják - a két érintett is ilyen tartalmú nyilatkozatot tett nekik -, hogy a dolgozók nem voltak betegek, és semmilyen, szalmonellafertőzésre utaló tünetet nem produkáltak. Angyal Márta szerint folyamatban vannak azok a vizsgálatok, amelyekkel azt igyekszik kideríteni a hatóság, hogyan kerülhetett az ő szervezetükbe a baktérium. Az összefüggések elemzése néhány hetet is igénybe vehet.

Értesüléseink szerint a megyei kórházból folyamatosan engedik haza azokat a betegeket, akiknek az állapota már nem igényel intézményes kezelést. A diós sütemény alapanyagainak vizsgálata és az adatok elemzése nem fejeződött be, így még kérdéses, valójában hogyan is történhetett a csaknem négyszáz embert megbetegítő és négy személy halálát okozó ételfertőzés.

Értesüléseink szerint a megyei kórházból folyamatosan engedik haza azokat a betegeket, akiknek az állapota már nem igényel intézményes kezelést. A diós sütemény alapanyagainak vizsgálata és az adatok elemzése nem fejeződött be, így még kérdéses, valójában hogyan is történhetett a csaknem négyszáz embert megbetegítő és négy személy halálát okozó ételfertőzés.

Értesüléseink szerint a megyei kórházból folyamatosan engedik haza azokat a betegeket, akiknek az állapota már nem igényel intézményes kezelést. A diós sütemény alapanyagainak vizsgálata és az adatok elemzése nem fejeződött be, így még kérdéses, valójában hogyan is történhetett a csaknem négyszáz embert megbetegítő és négy személy halálát okozó ételfertőzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!