Hírek

2006.11.21. 03:27

Elnököt választ a régió

Régiós körkép (VN) - A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács mai ülését még Markó Péter, a testület eddigi elnöke hívta össze, ám ma új elnököt választanak a tanácstagok.

Móczán Zoltán

A Nyugat-dunátúli Regionális Fejlesztési Tanács ma délelőtt Zalaegerszegen tartja újjáalakuló ülését. Ennek egyik nagy figyelemmel kísért napirendi pontja az új elnök megválasztása lesz. Ugyan eddig rendszerint az év végével járt le a soros elnök mandátuma, ám most a választások miatt előbbre hozták a váltást. Eddig a megyei közgyűlési elnökök évenkénti váltásban töltötték be ezt a pozíciót, így a kialakult gyakorlat szerint a zalai elnök következne a régióelnöki székben. Információink szerint azonban a kormányzat illetékesei ezt nem tartják követendő módszernek, hanem inkább egy, a kormány által delegált személyt látnának szívesebben ezen a poszton. A hírek szerint a várományos egy győri MSZP-s országgyűlési képviselő, aki jogi és tanítói végzettséggel rendelkezik, és főiskolai oktatóként tevékenykedik. Megválasztásához a 21 tagú tanácsból leglább 11 tag támogató szavazatára van szükség. A tanács tagja a három megyei elnök, a három megye kistérségeinek egy-egy delegáltja, Győr, Sopron, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa polgármestere. Egy-egy tagot delegál nyolc szaktárca, egyet-egyet a Miniszerelnöki Hivatal és a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság. Tekintettel arra, hogy a régióban a megszokott három-négy helyett öt megyei jogú város van, így a kormányzati többség csak a delegáltak által nem biztosítható. Ezért viharosnak ígérkezik a régióelnök megválasztása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!