Hírek

2006.11.27. 03:29

Franciska futni szeretne

Szombathely - Franciska egészségesen jött a világra, ám születését követően leesett a köldökcsonkja, és majdnem kivérzett. A most hétéves kislány súlyos mozgáskorlátozott, édesanyja abban reménykedik, hogy egy bécsi klinikán segíthetnek gyermekén.

Nagy Ildikó

A szülők örömét azonban hamar beárnyékolták a szomorú és váratlan események. A szombathelyi kórházban állítólag azóta sem történt hasonló eset. A kislánynak leesett a köldökcsonkja, és a kórházban csak hat óra elteltével észlelték a bajt. Addigra Franciska majdnem kivérzett. A kislányt katéterezték, gépen lélegeztették, öt alkalommal kapott fagyasztott plazmát. És bár sikerült stabilizálni az állapotát, a vérzés miatt fellépő oxigénhiányos állapotnak súlyos következményei lettek.

Szívelégtelenség az újszülöttben, újszülöttkori gyomor-bél vérzés, tüdővérzés, az agyi állapot zavara: egyebek mellett ezek az - egyenként is sokkoló kifejezések - kerültek rá a kórházi zárójelentésre. De a rideg, idegen szavakkal teletűzdelt diagnózisnál is fájdalmasabb volt a felismerés: a gyermekkori agybénulás miatt Franciskának súlyos mozgáskorlátozottként kell leélnie az életét. És bár minden szülő hiszi, reméli, hogy szeretettel, megfelelő terápiával, ilyen-olyan csodaszerekkel megváltoztathatja a megváltoztathatatlant, az első fokú orvosi szakvélemény végén szereplő két szó már a szülés után néhány nappal kijózanította Franciska édesanyját: állapota végleges.

Onnantól kezdve csak egy számított: amennyire csak lehet, megkönnyíteni Franciska életét. Hogy a maga módján ő is teljes életet élhessen. Gyógytorna, korai fejlesztő gyakorlatok, Pető-módszer szerinti kezelések... Közben epilepsziája miatt neurológiai gondozást is igényelt a kislány, akit az elmúlt évek során több alkalommal is megműtöttek a Pécsi Tudományegyetem ortopédiai klinikáján. Legelőször 2003 tavaszán. Az akkor három és fél éves kislány még nem tudott önállóan megülni, és a járással is csak segítséggel, lábujjhegyen próbálkozott.

A sorozatos műtéteknek - melyeket, míg a kislány növésben van, még újabbak kell hogy kövessenek - köszönhetően Franciska ma már önállóan tud járni. Igaz - egyensúlyzavara miatt -, nem biztosan, de legalább tud.

A gyönyörű, eleven, hosszú hajú, mosolygós kislány a szombathelyi Korai Fejlesztő Központ Micimackó Óvodájában tölti délelőttjeit. Időközben édesanyja egyedül maradt, így az apa és a sérült unokájukról a kezdetektől tudomást sem vevő nagyszülők segítsége nélkül próbál megadni mindent súlyos mozgáskorlátozott kislányának.

A minden persze az ő esetükben egészen mást jelent, mint a családok többségében. És bár Franciskának is van Barbie babája, de a speciális, még a társadalombiztosítási támogatással is negyvenezer forintba kerülő ortopéd cipőből évente csupán egyet koptathat el. Legalábbis a magyar jogszabályok szerint. Akinek van gyermeke, jól tudja, mennyi ideig tart ki egy gyerekcipő...

Franciska - akárcsak a korabeli gyerekek - tele van élettel. Ha kosárlabdázókat lát a játszótéren, ő is beállna közéjük. Ha elgurul a labda, ugrik érte. És elesik. A szellemileg ép kislány nehezen érti meg, miért nem élhet úgy, mint a többi gyerek. Hogy miért nem engedelmeskednek a lábai, amikor ő annyira szeretne futni...

Édesanyjának mostanában ezek a kérdések okozzák a legtöbb álmatlan éjszakát. És bár türelmesen elmagyarázza - ha kell, naponta többször is - hogy te ezt nem tudod, kislányom, mégis motoszkál benne a gondolat: mi van, ha mégis? Ha van, vagy előbb-utóbb lesz megoldás. Nemrégiben hallott egy bécsi klinikáról, ahol agykárosodott gyermekek kezelésével foglalkoznak. Oda szeretné elvinni Franciskát. Azt mondja, nem kerget ábrándokat, csak tudni szeretné - feketén-fehéren leírva -, hogy lehet-e javítani gyermeke állapotán. Ha nem, belenyugszik abba is. De addig nem tud megbékélni, amíg meg nem próbálta. Hisz gondolnia kell a jövőre is. Arra, hogy előbb-utóbb nem tudja egyedül emelgetni, fürdetni, hozni-vinni Franciskát. Meg aztán lassan egy megfelelő iskolát is kellene keresni a kislánynak.

Az édesanya a megyei bíróságon ez év augusztusában bejegyzett Segíts a Mosolyért Alapítványon keresztül kéri olvasóink segítségét. Az alapítvány számlaszáma: 72700277-30108802.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!