Hírek

2006.11.21. 03:29

Mediáció a polgári és a büntetőeljárásban

Szombathely (ser) - Mediáció a polgári és büntetőügyekben címmel szerveztek szemináriumot a megyei bíróságon. Az interaktív foglalkozásokat egy svéd kisebbségi ombudsman tartotta.

Simon Erzsébet

Vasi bírák, ügyvédek, ügyészek, bírósági fogalmazók, a pártfogói felügyelőszolgálat munkatársai voltak a hallgatói annak a szemináriumnak, amelyet a Magyar Jogász Egylet vasi szervezete, az MTA Állam- és Jogtudományi Intézete, a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a Friedrich Ebert Alapítvány szervezett tegnap a megyei bíróságon. Az előadások és az interaktív, kiscsoportos foglalkozások témája a mediáció volt. A mediáció - közvetítés - olyan alternatív jogvitarendezési eljárás, ahol a vitában az érintett felek kezdeményezésére egy pártatlan személy, a mediátor nyújt segítséget ahhoz, hogy a jogvitájuk megoldásaképpen mindkét fél számára kielégítő megállapodás szülessék. Polgárjogi eljárásokban már fél évtizede, a büntetőjogban alig néhány hónapja ismert a permegelőzés. A mediációban nincs vesztes, mindkét fél nyer: a megállapodás az a közös nevező, ami az egyik félnek még, a másiknak pedig már elfogadható. A peres ügyek jó része megoldható közvetítő segítségével. A polgárjogi vitákban alkalmazott mediációról tegnap dr. Frank Orton, a svéd Legfelsőbb Bíróság egykori bírája, kisebbségi ombudsman tartott előadást, a büntetőügyekben való közvetítésről dr. Spitz János, a Vas Megyei Bíróság kollégiumvezetője beszélt. A gyakorló jogászok számára még új a nagy jelentőségű eljárás jogi intézménye, ez indította a szervezőket a közös vállalkozásra. A szakemberek várják a mediációs törvény hatályba lépését, amely azt is meghatározza, ki lehet a mediátor. Az nem szükségszerű, hogy jogász legyen az illető, viszont elvárás, hogy kellő pszichológiai felkészültséggel bírjon. Mediáció: kielégítő alternatív eljárás a peres felek számára

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!