Hírek

2006.11.08. 03:29

Veszélyben az utókor?

Megyei körkép - A hetvenes években írt tankönyvekben még az szerepel, hogy egy milliliter ondóváladékban 30-50 millió élő, jó minőségű spermium van. Egyre több statisztikai adat utal arra, hogy ez a szám drasztikusan csökken. Ma már ott tartunk, hogy az orvosok a tízmilliós spermiumszámot is elfogadhatónak tartják.

Bajdó Bettina

- A legfőbb kiváltó ok, hogy rengeteg olyan vegyszer kerül nagy koncentrációban földünkre - elsősorban a tengerekbe -, amely úgynevezett aromatizáló enzimeket tartalmaz - vélekedik az orvos. - Ezek az enzimek hajlamosak arra, hogy a férfi jellegű hormonokat női irányba bontsák tovább. Azt tudni kell, hogy a nemi hormonok egy tőről fakadnak, s az egyik férfi irányba, a másik nőibe fejlődik tovább. A szervezet ugyanis egy hormonalapanyagból tud férfi, illetve női hormont is előállítani, a fejlődés irányát azonban az enzimek szabják meg. Ezek határozzák meg, hogy milyen irányba indul el a fejlődés a méhen belül, vagyis fiú vagy lány születik-e.

Az aromatizáló enzimeket döntően a második világháború utáni időszakban kezdték el használni a mezőgazdaságban, s akkor vetették be először a DDT nevű (diklór-difenil-triklóretán) rovarölő vegyszert is, melyet egészen a hatvanas, hetvenes évekig használtak. A legkárosabb szennyeződés a vietnami háború során került a környezetbe, amikor lombtalanítás céljából a levegőből az őserdőket DDT-vel permetezték. A szer rendkívül agresszív, ráadásul nagyon lassan bomlik le, így sokáig jelen van a természetes környezetben, elsősorban a tengerekben, és aromatizáló enzim tulajdonsággal is rendelkezik. Egy patkányokon végzett kísérlet azt igazolta, hogy a DDT fő összetevője egy olyan anyag, amely a magzati életben gátolja a férfijelleg, a szaporodási szervek normális kialakulását.

- A tengerbiológusok régóta jelezték, hogy az úgynevezett szexrációban, a halak nemi arányában jelentős a női nem fölénye, jelezvén azt, hogy egyfajta feminizációs folyamat indult el - magyarázza az összefüggéseket a szakember. - Emberi vonatkozásban markánsan ez a jelenség még nem mutatható ki, de tény, hogy az utóbbi tíz évben száz gyermekből több leány született. Korábban úgy gondoltuk, hogy a nők betegsége miatt nem sikerül a pároknak a gyermeknemzés, ma azonban már tudjuk, hogy ez leginkább a férfispermium minőségének a romlásával van kapcsolatban. Ez természetesen nemcsak a környezetszennyeződéssel van összefüggésben. Tudjuk, hogy az erős dohányzás, a drogok használata, a túlzott alkoholfogyasztás is rontja a spermium minőségét. Egyetlen jó hír, hogy a minőséget gyógyszeresen lehet javítani, mégpedig úgy, hogy férfi nemi hormonokat juttatnak be a szervezetbe.

Arra a kérdésünkre, hogy léteznek-e ezeken kívül spermiumkárosító tényezők - gondolunk itt a mobiltelefonok káros hatásaira - a szakember így válaszolt: - Folynak arról vizsgálatok, hogy a mobil használata károsítja-e a spermiumok minőségét, de erre még nincsenek bizonyítékok, ezért egyelőre nem bocsátkoznék találgatásokba. Kevesen tudják, hogy a szűk nadrág és az ülésfűtés is befolyásolhatja a minőséget, ugyanis a megfelelő mennyiségű spermium termelődéséhez a heréknek viszonylag a testhőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékleten kell maradniuk. A szűk nadrág viszont a heréket közelebb viszi a testhez, így a hőmérséklet is magasabb lesz, ez pedig negatív irányba befolyásolja a spermiumok termelődését.

Az, hogy kiderüljön, van-e probléma a sperma minőségével, egy nagyon egyszerű vizsgálattal lehetséges. A meddő házaspárok vizsgálata általában egy időben történik, de először a férfiak vizsgálatára koncentrálnak a szakemberek, mivel ez jóval egyszerűbb. Az ondóvizsgálattal nagy biztonsággal meg lehet állapítani, hogy milyen az ondó minősége. Ez ugyanis nemcsak a spermiumok számától, hanem egyéb összetevőitől is függ: az élénk mozgás, esetleg mozdulatlanság, az ondóváladék gyulladásmentes állapota, a váladék elegendő fruktóztartalma biztosan igazolja, hogy fennáll-e a meddőség.

Egyre többet hallani arról, hogy a férfiaknál lelki problémát okoz a spermium rossz minősége.

- Sokszor a férfiak nem akarják elhinni, hogy őmiattuk nem sikerül teherbe esnie a nőnek - magyarázza a szakember. - Ez visszavezethető arra, hogy a társadalmi tudatban is úgy tükröződik, hogy a meddőség mögött csak a család női tagja állhat. Az elmondottak alapján pedig éppen fordítva van, s ezzel nehéz szembenézni.

Azt, hogy a negatív folyamat folytatódik-e, a szakember még nem tudta megmondani, de azt elárulta, hogy véleménye szerint várható a spermiumok minőségének a további romlása. Az utóbbi időben pedig a kutatások is egyre inkább olyan irányba fordulnak, melyből lehet arra következtetni, hogy a szakemberek számolnak a férfiak spermiumának minőségi romlásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!