Hírek

2006.12.12. 03:25

A békesség képei

Sárvár - Amatőr festőművész kiállításmegnyitójára talán még sosem érkeztek ennyien. A gércei művésznő, akinek nem csak a képeiből árad valami utánozhatatlan nyugalom és békesség, nem véletlenül ilyen népszerű.

Móczán Zoltán

Herbáth Éva képei nem sorolhatók egyetlen stílusirányzat alá sem. Hordoznak magukban elemeket szinte valamennyiből, ez azonban nem összevisszaságként jelentkezik nála, hanem pozitívum. Az ártatlan és őszinte művészet bája. Talán amiatt van, hogy a művésznő sosem tanult festeni. Egyszer régen elcsent néhány tubus olajfestéket asztalosként dolgozó, ám hobbiból szintén festegető édesapjától, felhúzott egy darab vásznat a maga fabrikálta keretre, és nekikezdett megfesteni a viharos tengert. Teljes titokban. Úgy gondolta, ha jó lesz, megmutatja édesapjának, nővérének, ha meg nem, akkor egyszerűen eldobja. Amikor kész lett, nem gondolta nagyon jónak, de kidobni sem volt szíve. Ennek mindenki örült a családban. Éva néninek azután már nem kellett elbújnia, ha kikívánkozott belőle néhány szín, gondolat.

Festett is - hosszabb-rövidebb megszakításokkal - összesen 61 képet. Ötvenegyet most ideiglenesen visszagyűjtött barátoktól, rokonoktól, ismerősöktől, ezek láthatók a várban. Nagyrészt táj- és életképek, csendéletek. Van, amelyik fényképről készült, azt másolta le, mert annyira tetszett neki. Egyszer egy egészen kicsike bélyeget nagyított fel falikép méretűre (Hajjaj... - legyint - Akkor még elég jó volt ám a szemem...) Általában azonban csak az alapötletet veszi a fotókról, vagy egy megoldást, apróságot, nézőpontot, a környezetet saját maga alakítja.

Hogy mennyi idő alatt készül el egy alkotás? Hát az azért rengeteg dologtól függ - mondja. Számít, hogy aprólékos-e a téma, elsősorban viszont az, természetesen, hogy mennyi idő jut rá... Mert bár Éva néni végül nem tanulhatott szakmát (édesanyja korai halála miatt otthon kellett maradnia 4 éves kishúga dajkájának és a háztartás rendbentartójának), volt elég tennivaló otthon mindig. Később a két gyermekével is, most meg az unokákkal, hiszen főállású nagymama már. Elmúlt hetvenéves.

Valamennyi festmény lopott percekben készült tehát. Lopott, de nem elkótyavetyélt percekben! Igazolja ezt, hogy nem első kiállítása már ez: volt tárlata Sümegen, saját falujában, Gércén több is. Ma már inkább ráér. Családja támogatja hobbijában. Valamennyi képéhez asztalos szakmájú férje készít mutatós kereteket.

A könyvtár folyosóin még sokáig zsibongott a tömeg a megnyitó után. Aztán a gyerekkönyvtár-részen felállított nagy kínálóasztal körül folyt tovább a beszélgetés. Az asztalon pogácsa, sütemények. Lakosné Herbáth Éva háziasszonyként sürgött-forgott. Nem lepődnék meg, ha a pogácsákat is ő maga sütötte volna. Kiállítása december 22-éig látható a Sylvester János városi könyvtárban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!