Hírek

2006.12.22. 03:29

Megemelték az adót a városban

Őriszentpéter (nfb) - Emelte a képviselő-testület a helyi adókat a költségvetés bevételeinek növelése érdekében. A változás január elsejétől lép életbe.

Németh F. Bernadett

A testület december eleji ülésén tárgyalta a jövő évi költségvetést. A büdzsében ötvenmillió forint működési hiány mutatkozik. Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere az ülésen megjegyezte: a kormányzat nem kényezteti el az önkormányzatokat normatívával, ezért kell emelni az adókat. Az előterjesztés szerint a magánszemélyek kommunális adóját tízről izenegyezer, a vállalkozókét évente, személyenként 1300 forintra emelnék, az iparűzési adó 1,8 százalékra nőne, a vendégéjszakákért pedig 250 forintot kellene fizetni. A témában vita bontakozott ki. A pénzügyi bizottság úgy vélte, hogy az idegenforgalmi adó tervezett emelése túl drasztikus, ezért 200 forintot javasolt elfogadni. Hodászi Gábor bizottsági elnök szerint szigorítani kell a szállásadóknál az ellenőzéseket, mivel a lehetőségekhez képest kevés pénz folyik be ebből az adónemből a kasszába, holott az állam minden idegenforgalmi adóból beszedett forinthoz kettőt tesz hozzá. Az ülésen kis közjátékot okozott, hogy egy, a hallgatóság soraiban ülő nő véleményt nyilvánított az adóemeléssel kapcsolatban, holott az SZMSZ szerint erre nem lett volna lehetősége. Őr Zoltán úgy vélte, hogy az idegenforgalmi adó emelése a törvényben biztosított lehetőséghez, a 300 forinthoz képest nem sok. A kormányzat összehúzza a nadrágszíjat, s ebben a helyzetben a polgármesternek két lehetősége van: lefaragja a kiadásokat, vagy a helyi adók révén növeli a bevételeit. Feladatokat nem hagyhat el az önkormányzat, mert a szakszolgáltatásokat biztosítani kell. A polgármester megjegyezte: nem csak Őriszentpéteren emelik az idegenforgalmi adót, tehát önmagában ez nem okozhatja a turizmus visszaesését. Dr. Dezső Gyula képviselő szerint az önkormányzat többet költ, mint amennyit bevesz. Emellett nem minden szállásadó fizeti meg tisztességesen az adót, és a társönkormányzatok sem akarnak fizetni a városi státussal járó előnyökért, amelyet ők is élveznek. A képviselő ezért az adóemeléseknél tartózkodott a szavazástól. A képviselő-testület viszont megszavazta, hogy a magánszemélyek kommunális adója tizenegy, a vállalkozóké 1300 (évente, személyenként) forint lesz január elsejétől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!