Hírek

2006.12.01. 03:29

Várak, kastélyok

Sárvár - A Sárvári Nádasdy-vár rehabilitációja című ROP-projekthez kapcsolódó műemléki, turisztikai konferencia volt tegnap. Országos és vasi intézmények képviselői tartottak előadást.

Némethy Mária

Nagy érdeklődés kísérte az uniós pályázatoknál kulcsszerepet betöltő VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. vezérigazgatójának, Csanádi Ágnesnek az előadását. Ő a Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) kínálta eredményekről és lehetőségekről számolt be. A műemlékes projektek buktatói között említette: gyakori a túltervezés, hiányos az előkészítés. Például Gyöngyösön egy kastély falfestményeit, vagy Pécsett a világörökségi helyszínen jelentős régészeti leletek helyreállítását, feltárását utólag már nem lehetett bevenni a projektbe. Elmondta azt is: Nyugat-Dunántúlon a ROP-pályázatok közül 479 millió forinttal befejezett projektek az Őrségi Nemzeti Park kőszegi látogatóközpontja és a halászi Duna-menti kerékpárút, folyamatban van a pannonhalmi bencés főapátság parkja (345 millió), a Helikon Kastélymúzeum (667 millió) és a sárvári vár (686 millió) pályázata.

A sárvári vár rehabilitációjának projektgazdája, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság részéről két előadó összegezte, mit is jelentett a tavaly januári aláírás óta - a pályázó KVI 2,6 és a város 15 millió forintos önrészével is - megvalósult projekt. Kovács Ferenc elnök (megyei közgyűlés) leírt előadása a műemlékek és a turizmus kapcsolatáról szólt, Ivicsics Péter műemléki felügyelő a sárvári vár műemlékvédelmét összegezte. Érdekes részleteket osztott meg a közönséggel a 2005 telén elkezdett sárvári felújítások régészeti munkálatait vezető P. Hajmási Erika (Vasi Múzeumok Igazgatósága). A konferencia zárásaként szakemberekkel lehetett megtekinteni a sárvári várat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!