Hírek

2007.02.24. 03:29

A biológiai pokolgép

Szombathely - Új előadássorozatot indított a Martineum Felnőttképző Akadémia. A bioetikai témák közül elsőként a demográfiai helyzetet, biológiai pokolgép robbanásának és az abortuszoknak a hátterét tekintették át.

Némethy Mária

Mi minden okozza ezt a helyzetet, amiről nap mint nap beszélnünk kellene?

A WHO előrejelzései szerint a 2000 utáni évtized legfontosabb egészségügyi problémáivá válnak a lelki egészség zavarai. Bár ma a rokkanttá nyilvánítás legfontosabb okai a szív- és érrendszeri megbetegedések, a második helyen már a pszichiátriai megbetegedések, a depresszó, a szorongás, az alkohol- és a drogproblémák állnak. Ez a sorrend előreláthatóan meg fog fordulni. A nők körében ez még inkább így van, igaz, hogy tovább élnek, de körükben a depresszió és a szorongás lényegesen gyakoribb.

Egy másik aspektus: A fiatalok legnagyobb problémája világszerte az unalom és az üresség. Nem tudnak örömöt találni a mindennapi tevékenységben... Ezt az unalmat próbálják kitölteni valamilyen izgalom keresésével: droggal, a kritikátlan szexszel, bolti lopásokkal, akciófilmekkel, iszonyúan hangos zenével.

A harmadik: A Római Klub egyik megállapítása szerint a ma emberét a fogyasztói érdekek mozgatják és nem az ember alapvető érdekei. Ez az emberiség pusztulásához vezethet. Az ideális fogyasztó a kapcsolataitól, céljaitól megfosztott, állandó rivalizálásban létező ember.

A Martineum Felnőttképző Akadémia új előadássorozatának egyik előadója, Kopp Mária professzor (a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója) mondatai ezek. A bioetikai kérdésekről, a biológiai pokolgép robbanásáról indított társadalmi párbeszéd nyitó előadását - Az élet jogáról keresztény szemmel - dr. Veres András megyés püspöktől hallottuk, a másikat Kopp Mária profeszortól.

A mai magyar társadalom egyik rákfenéjének tartott sok abortusz szerinte az ország egészségügyi kulturálatlanságának megnyilvánulása. Ma hazánkban 10-ből 4 terhesség abortusszal végződik. A statisztikák szerint a házasságban élőknél kevesebb az abortusz, mint az élettársi kapcsolatokban. Szomorú: csökken a terhességek száma, de az abortuszoké változatlan. Ugyancsak tény, de örömteli: megyénkben, itt a nyugati végeken, kevesebb az abortusz.

Kopp Mária úgy véli, nagy gond, hogy a magasabb végzettségű nők nem szülik meg a kívánt gyermekeket, s hogy a társadalom a nő hobbijának tekinti a gyermeknevelést. A munkahelyeken ezért sokszor diszkriminálják a kisgyermekes anyákat. Pedig Magyarországon a népesedési mutató 1980-ban volt pozitív, azóta többen halnak meg, mint ahányan születnek. 1992-ben léptük át a 30 ezres fogyási küszöböt, 1999-ben már 48 ezer 566 fő volt az éves fogyás.

Derűlátásra okot adó tényként említette a professzor: a magyar társadalom családbarát. Egy felmérésben a megkérdezettek 70,5 százaléka vélte úgy: nem lehet igazán boldog, akinek nincs gyermeke. A fiatal férfiak több gyermeket szeretnének, mint a nők. A kívánt gyermekek száma házaspároknál 2,23 élettársaknál 2,09.

Kopp Mária szerint mivel ma, a fogyasztói világban kizsigerelik a fiatal nőket, helyzetüket kellene megkönnyíteni. Jó lenne, ha a részmunkaidős foglalkoztatás, vagy a távmunka a mainál jóval magasabb arányt képviselne.

A dr. Horváth Boldizsár elnökletével, kitűnő hozzászólásokkal megtartott 3 órás fórum után érdemes lesz a martineumos sorozatra odafigyelni, az előadásokra elmenni.

Szombathely - Új előadássorozatot indított a Martineum Felnőttképző Akadémia. A bioetikai témák közül elsőként a demográfiai helyzetet, biológiai pokolgép robbanásának és az abortuszoknak a hátterét tekintették át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!