Hírek

2007.02.17. 03:29

A megosztott oldal

Szombathely - Elméleti többség, gyakorlati kisebbség; gazdasági érdekcsoport vagy társadalmi összefogás; Magellán-center; agresszív, pazarló városvezetés. Beszélgetés Marton Zsolttal, a Fidesz frakcióvezetőjével.

Krilov István

- Az országgyűlési választásokon nagy meglepetés nem történt: az 1-es körzetben, bár a korábbiakhoz képest javítottunk támogatottságunkon, alulmaradtunk, Hende Csaba viszont megtartotta a 2-es kerületet. Az önkormányzati választáson kevésbé múlt a Fideszen és szövetségesein a győzelem, úgy érzem, mindent megtettünk a jobboldali összefogásért, s hogy ez nem sikerült, annak túlnyomórészt rajtunk kívül álló okai voltak. Összességében egy banánhéjon csúszott el a jobboldali többség Szombathelyen.

- Huszonegy megyei jogú város közül tizenhatban nem volt az a bizonyos banánhéj... Az országos vezetés miként értékelte az októberi szereplésüket?

- A problémát az országos vezetés és mi is egyértelműen abban látjuk, hogy míg a baloldalon egy jelölt volt, addig a mi jelöltünk mellett két ex-fideszes jelölt is - tudva saját esélytelenségüket - indult a városvezetői pozícióért. Ezt a megosztottságból fakadó hátrányt képtelenség volt behozni. Mintegy 18 ezren dr. Ipkovich György ellen voksoltak, mellette pedig kevesebb mint 14 ezren. Nem csak rajtunk múlott. Levontuk a tanulságokat.

- Volt-e esély a két jelölttel a kompromisszumra? Nem jelentett extra kudarcot, hogy épp két volt párttárssal nem sikerült egyezségre jutniuk?

- A választások éjszakáján kudarcként éltük meg, hogy nem sikerült a megállapodás, az azóta eltelt események viszont azt bizonyítják, hogy sikertelenségünk mögött egy mások által jól előkészített stratégia bújt meg... A tárgyalások ideje alatt adódtak pillanatok, amikor esély nyílt a megállapodásra, ám végül ez nem sikerült. Azóta mindenki láthatja, hogy az urak melyik oldalt támogatják szavazataikkal, ennek ellenére nem adjuk fel korábbi terveinket.

- Mennyire volt tudatos, hogy nem pártembert indítottak a polgármesteri posztért?

- A jelölt kiválasztásánál nem a párttagság volt a meghatározó, azt vettük figyelembe, hogy milyen típusú szakpolitikus kell Szombathelynek. A döntés meghozatalakor, és azóta is azt látjuk, hogy közgazdászra, pénzügyi szakemberre van szüksége Szombathelynek. Nem gondolom, hogy a jelölt személye miatt veszítettünk a választáson.

- Gyakran éri az a kritika a helyi Fideszt, hogy a szervezet egy szűk gazdasági csoportra épül. Ez nem játszhatott közre a vereségben?

- Aki végignézi frakciónk összetételét, láthatja, hogy alaptalan a fenti elmélet. Úgy állítottuk össze a jelöltek listáját, hogy minden szakterületet - így a magánszférát is - lefedjük. Jómagam vezető vagyok egy építőipari cégnél, amelynek igazgatósága annak ellenére, hogy meglehetősen dinamikusan fejlődő cég, épp az ilyen jellegű támadások miatt döntött úgy, hogy nem indul a város közbeszerzésein. E döntéssel a látszatát is el akarjuk kerülni a rosszindulatú feltételezéseknek.

- A közelmúltban került napvilágra a Magellán-center beruházása. Többen úgy vélekednek, hogy a Fidesz azért mutat konstruktivitást a közgyűlésben, hogy megszerezze a városvezetés hozzájárulását az engedélyekhez. Érdekkapcsolat vagy lokálpatriotizmus miatt a konstruktivitás?

- Nevetséges a felvetés. Régóta mondjuk, hogy az uniós pályázatoknak ki kell kerülniük a politkai csatározások köréből, ezért azokat támogatjuk. Szombathelyen négy bevásárlócentrumot is terveznek, ezekből hármat a város határába, pedig lassan efogynak az emberek a belvárosból. Ez nem pártpolitikai, hanem várospolitikai kérdés. Képviselőként számomra az a fontos, hogy a Kossuth Lajos utcában építendő bevásárlócentrum milyen hatással lesz a belváros kereskedelmére, és hány munkahelyet teremt a beruházás. Ha a rendezési tervvel összhangban van a projekt, akkor már csak hatósági feladat az engedélyezés, ami nem is Szombathelyen történik, így arra befolyása senkinek nem is lehet. Ezért is alaptalan a feltételezés.

- A városvezetés szinte minden területen átszervezésbe kezdett. Egyetértenek önök a koalíció terveivel?

- Sajnos gyakran csak a végeredményekről értesülünk. A mindent megreformálás szándéka begyűrűzött Szombathelyre is, a város a hűbelebalázs korszakát éli. Olyan ügyekbe is belefolyik a politika, amelyekhez semmi köze nincs. A koalíció döntéseinek nagy része a 15 szavazat megszerzéséről szól. Például megduplázódott a dr. Gyimesi József vezette társadalmi kapcsolatok bizottságának a szabadon elosztogatható pénzösszege. Ugyanis a többség pénzbe kerül. Ugyanakkor az intézménybezárásokból megtakarított pénz egy részét a városi televízió kameravásárlására kívánja fordítani a vezetés, 200 millió forint értékben. Az átszervezésekkel megspórolt pénzt elherdálja a koalíció, nem látja senki, hogy kinek lesz jobb a megszorítások hatására. Ezekkel a döntésekkel nem tudunk, nem akarunk azonosulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!