Hírek

2007.02.23. 03:29

Irodalmi utakon

Répcelak - Munkamegbeszélésen vitatták meg szerdán a megyében működő kulturális, turisztikai intézmények és szervezetek vezetői a Vas megyei irodalmi utak elnevezésű megyei önkormányzati pályázat sorsát.

Kovács László

A kezdeményezés nem most indult, még 1998-ban a Savaria Tourist szedte először csokorba Vas megye irodalmi emlékhelyeit, majd 2001-ben készítettek egy túraútvonal-ajánló kiadványt, melyben tizenhat Vas megyei irodalmi emlékhelyet tüntettek fel. Ekkor helyezték ki megyeszerte azokat az egyedi táblákat, melyek megjelölik a túraútvonal megállóit. A projektről akkor a Duna Televízió egy kisfilmet is elkészített, ott is bemutatták az emlékhelyeket.

A szerdai répcelaki megbeszélésen Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta: az általános gyakorlat szerint egy turisztikai termék ideje átlagosan öt év alatt lejár, ezután meg kell újulnia, hogy továbbra is eladható legyen. A Vas megyei irodalmi emléktúra-útvonal tehát megérett a frissítésre. Azonban nemcsak frissítést, hanem bővítést is terveznek: a környező megyék néhány emlékhelyét is szeretnék bekapcsolni az útvonalba. Mivel Vas megyében lényegesen több emlékhely található, mint Zala, Győr-Moson-Sopron vagy Tolna megyében, a regionális központi szerepet is növelhetné ez a kiadvány.

A mostani projekt lebonyolítását az Életünk szerkesztősége vállalta fel. Dr. Bokányi Péter főszerkesztő-helyettes elmondta, hogy a füzet formátumú gyűjteményben szerepelni fognak az emlékhely leírása mellett a hozzá kapcsolódó rendezvények és az elérhető szálláslehetőségek is. Ehhez fontosnak tartották az érintettek legszélesebb skáláját bevonni a pályázat előkészítésébe; előzőleg összehívták már az önkormányzati vezetőket és a települések oktatási intézményeinek vezetőit is. Lényeges elem, hogy a programban részt vevők tudjanak egymásról, ajánlják egymást. A szélesebb körű tájékoztatás megteremtésére honlapot is létrehoznak, amely a megyei könyvtár weboldaláról érhető majd el.

Dr. Bokányiné Boda Gyöngyi turisztikai szakértő szerint ez a program nem elsődleges turisztikai termék, de kiválóan összekapcsolható lesz más ajánlatokkal, jól egészítene ki más, a megyéhez kapcsolódó turisztikai termékeket. Szükség van azonban az infrastruktúra és az attrakcióelemek fejlesztésére, és az útvonal mellé további programok szervezésére is. Az irodalmi emléktúra-útvonal megismerésére tanulmányutakat szerveznek majd, hogy az érintettek - a pedagógusok, a közművelődési szakemberek és az önkormányzatok képviselői - saját szemükkel is láthassák az elképzeléseket, az eredményeket. A későbbiekben ezt a diákok is kiválóan hasznosíthatják majd, hiszen a regionális irodalom az érettségi része, és ennek megismeréséhez ez az irodalmi túra hatékony megoldásnak bizonyulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!