Hírek

2007.02.22. 03:29

Kinek van erre energiája?

Bükfürdő - A büki fürdő nem hagyja veszendőbe menni a termálenergiát. Ennek segítségével állítják elő hideg vízből a használati meleg vizet, s kiemelt figyelmet fordítanak a vízgazdálkodásra.

Erős D. Zoltán

- Bükön csaknem hatvanfokos a termálvíz, a medencékben ennél jóval alacsonyabb hőmérsékletű vizet használnak. A hőenergia hasznosításával mennyit tudnak megtakarítani?

- A vízgazdálkodás mellett a termálenergia-hasznosításban is jelentős eredményeket értünk el az elmúlt évben. Igaz, ez nálunk már nem teljesen újdonság, hiszen a büki gyógyfürdő már évtizedek óta foglalkozik a fölös energia kinyerésével. A termálvíz hőfoka 58 fok, ezt nagyjából 38 fokig kell lehűteni. Tekintettel arra, hogy víz természetesen is hűl, 10-12 fok hőenergiáját tudjuk hasznosítani. Azért nem tudok egyértelmű hőfokot mondani, mert eltérő hőmérsékletű vízre van szükség az egyes medencékben. Az energia kinyerésére elsődlegesen a hőcserélős módszert alkalmazzuk. A 16-18 fokos hideg vizet csőrendszerben keringtetjük a meleg vízzel szemben, ami annak hőmérsékletén emel mintegy hat fokot. Aztán rávisszük a primér oldalra, ahol a 22 fokos víz hőmérséklete fölmegy 35-re, s ebből lesz a használati meleg víz, amelyet egyebek mellett zuhanyozásra használnak a fürdőzők. Ebből a fürdő 75 ezer köbmétert igényel, amit ily módon hideg vízből állítunk elő. A tárolórendszer egyik medencéjében ez a 35 fokos víz van, amiből a szivattyúk mindig annyit juttatnak be a rendszerbe, amennyire igény van. Tavaly ily módon 186 ezer köbméter gázt takarítottunk meg.

- A medencékből kiengedett vizek milyen hőfokúak? Lehetne-e ezek energiáját is hasznosítani?

- Bennünket is foglalkoztat ez a kérdés, ezért a projektet szeretnénk folytatni úgy, hogy az elfolyó vizekből is kinyerjük a hőenergiát. Ezzel egyrészt további költségmegtakarítást szeretnénk elérni, másrészt környezetvédelmi szempontból is előnyös lenne. Ebből átlagosan még mintegy tíz foknyi hőenergiát lehet kinyerni. Ennek megvalósításához viszont további, mintegy ötvenmilliós beruházásra lenne szükség. Erre egyelőre nem állnak rendelkezésre anyagi források, ám bízom abban, hogy hamarosan megvalósulhat ez a fejlesztés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!