Hírek

2007.02.19. 03:27

Központi irányítás

Szombathely - Nagy átalakulást hozott a megyei közlekedési felügyeletek életében a tavalyi év. A változásokról az utódszervezet, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Vas megyei kirendeltségvezetőjével beszélgettünk.

Angyal László

A 49 éves, anyai ágon szombathelyi származású, közlekedési szakember vasúti és közlekedésgépészeti üzemmérnök végzettséggel rendelkezik, az elmúlt negyedszázadban mindvégig vasutasberkekben tevékenykedett. A Nagykanizsán élő Németh Zsolt komoly szakmai kihívásnak ítéli az NKH nyugat-dunántúli régiójának irányítását. A kinevezésével előállt az az érdekes helyzet, hogy a regionális központ ugyan Győrben van, ám a regionális igazgató a vasi kirendeltség vezetője. Az előzményekről: a 22 önálló megyei közlekedési felügyelet a jogutód szervezetbe integrálódott, ennek következtében az összes bevétel is egy központba kerül, illetve az anyagi kötelezettségvállalással járó döntéseket is - a kirendeltségek vezetőivel történő előzetes egyeztetés után - szintén a központban hozzák meg. A régiókban ellenőrzési osztályok alakultak, ahol a megyék jármű-felügyeleti és képzési munkáját kontrollálják.

Németh Zsolt szerint Vas megyében az átszervezés nem jár drasztikus átalakítással. A szemmel látható változások között említette a Sági úti vizsgabázis korszerűsítését. Hozzátette: a márciusra elkészülő beruházás anyagi alapjait még az elődje teremtette meg. Májustól az országos adatbázisba kapcsolódnak a járművek műszaki vizsgáztatásakor a vizsgabázison, ezzel korszerűbb és még megbízhatóbb lesz az adategyeztetés.

A közszféra karcsúsítása a vasi kirendeltséget is érinti. A regionális igazgató elmondta, hogy a létszámleépítés már tavaly elkezdődött, akkor nyugdíjazásokkal sikerült megfelelni az előírtaknak, az idén viszont elbocsátok várhatók. A mintegy 15 százalékos létszámcsökkentés nem fűnyíróelven valósul meg. Nem mellékesen a feladatok, a kirendeltség hatásköre az átalakulással nem csökken, sőt, a szolgáltatás színvonalának emelésére törekednek azzal, hogy az igényekhez igazítva változnak majd az ügyfélfogadási idők.

- Szakmai elemzőmunka előzi meg a létszámcsökkentést, és kihasználjuk a regionális irányításból adódó lehetőségeket is. Vagyis a feladatok függvényében csoportosítjuk át erőforrásainkat. Itt említeném meg: a nagy infrastrukturális fejlesztések (a szentgott- hárdi vasút felújítása, a csornai négysávos út építése) miatt a vasi kirendeltségen a közúti-vasúti hatósági munka felértékelődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!