Hírek

2007.02.14. 03:29

Már csak két nap

Megyei körkép - Február 15-éig, holnap éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények alapképzéseire és felsőfokú szakképzéseire. Újdonság, hogy idén csak egyetlen felvételi lapot kell postára adni, vagy az interneten keresztül - a felvi.hu-ról - elküldeni.

Németh Adél

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ tájékoztatásában felhívta a figyelmet arra, hogy idén is nagy jelentősége van a jelentkezési sorrendnek, azaz annak, hogy a diákok mely választott intézményt, szakot írják a lista elejére, közepére vagy végére. Kiemelték, hogy mindenki csak egyetlen helyre nyerhet felvételt, mégpedig arra, ahol az általa megjelölt sorrendben a felvételi pontjainak száma elsőként elérte a megállapított ponthatárt.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően a legtöbb diák idén is az utolsó napokra hagyta a jelenleg, kizárólag egy jelentkezési lap - azaz már nincs külön A és B lap - kitöltését, postára adását. A diákok az e-felvételi segítségével, elektronikus úton is beküldhetik jelentkezésüket a www.felvi.hu honlapról. Az e-jelentkezés előnye, hogy nem kell sorbaállni, és használat közben a rendszer kiszűri a hibákat, így a lapot a diákok biztosan helyesen töltik ki.

Mint arról már korábban hírt adtunk, a jelentkezések alapdíja idén kilencezer forintba kerül. Ezért az összegért három helyet lehet megjelölni, minden további jelentkezés kétezer forintba kerül. Az e-felvételi eljárás díjának kiegyenlítése banki átutalás vagy interneten keresztül teljesített bankkártyás fizetés formájában történik. Az elektronikus rendszerben lehetőség nyílik az intézmények által kért dokumentumok - példaként nyelvvizsga-bizonyítványmásolatok - feltöltésére is, így a jelentkezőnek ezek postára adásával sem kell időt töltenie.

A diákok a lap helyes kitöltéséről minden segítséget, tájékoztatást megkapnak a www.felvi.hu oldalon. A jelentkezők emellett információkat kérhetnek saját iskolájukban is.

A pontszámítás 2007-ben még nem változik, marad az eddig használt rendszer, így a felvételi során 120 plusz 24 pontot lehet elérni. A pontokat két módon lehet majd számolni: vagy a középiskolában szerzett tanulmányi és érettségi pontokat (legfeljebb 60-60 pont) összesítik és egészítik ki a többletpontokkal (maximum 24 pont), vagy az érettségi pontok kétszeresét számítják többletpontokkal bővítve. A kétféle számítási mód közül mindig a jelentkező számára kedvezőbbet veszik figyelembe.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a felvételi jelentkezéskor nyolc többletpontot ad a kismamáknak. Pluszpontot kapnak a terhességi gyermekágyi segélyben, a gyermekgondozási segélyben, a gyermeknevelési támogatásban, valamint a gyermekgondozási díjban részesülők. A minisztériumi tájékoztatás szerint a büdzsé szeptembertől nem vállalja át a költségtérítéses képzésre jelentkező kismamák tandíját. (Akik azonban jelenleg költségtérítéses képzésben folytatják tanulmányaikat, azok azt az eddigi feltételek szerint fejezhetik be.) A minisztérium ezzel a lépéssel szeretné ösztönözni, hogy a kismamák az államilag finanszírozott képzésekre jelentkezzenek. Az idei felvételizőknek figyelembe kell venni azt is, hogy idén mindössze 56 ezer diákot vesznek fel államilag finanszírozott képzésre. Emellett, ha a jelentkezőket a 2007 szeptemberében kezdődő államilag támogatott alap-vagy mesterképzésre veszik fel, akkor nekik a második évfolyamtól - azaz 2008 szeptemberétől - képzési hozzájárulást kell fizetniük. Alapképzésben 105 ezer, mesterképzésen 150 ezer forint lesz a hozzájárulás öszszege.

Márkus Attila, a Berzsenyi főiskola tanulmányi hivatalának vezetője elmondta, hogy a felvételi eljárásról nagyon sokan érdeklődtek intézményükben. Csak az elmúlt egy hónapban 15 ezren tájékozódtak az interneten a főiskola képzéseiről. A 2005. év végén elindított felvételi portáljukra idén közel félezer e-mail érkezett. A hallgatói kérdésekre a válasz e-mailt a legtöbb esetben egy napon belül visszaküldték. Emellett sokan érdeklődtek személyesen és telefonon is. A leggyakoribb kérdés a többletpontokra vonatkozott. (Példaként a középfokú C típusú nyelvvizsgáért 7, a felsőfokúért 10 többletpont jár-e?) Emellett a külföldön és a régebben szerzett érettségik pontátszámítási rendszeréről is kérdeztek a jelentkezők.

A szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium igazgatója, dr. Módos Tibor beszámolt arról, hogy iskolájukban - ahol a pályaorientációt is fontosnak tartják - segítették a diákokat a felvételivel kapcsolatos adminisztrációs problémák megoldásában. Tapasztalata szerint a diákok főként saját maguk döntötték el, melyik intézmény, mely képzésére jelentkeznek. Figyelembe vették az adott felsőoktatási intézmény életképességét, ugyanis a változtatások miatt pár éven belül az is előfordulhat, hogy hazánkban több iskola is megszűnik. Emellett azt is figyelték, hogy mely szakok kínálnak olyan diplomát, amely piacképes. Céljuk, hogy az alapszak elvégzése után, - a 70 százalékos lemorzsolódást követően - a mesterképzéseken is részt vegyenek. Az idei évben több diákjuk külföldre, a bécsi és a grazi egyetemre is jelentkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!