Hírek

2007.02.03. 03:29

Miért jobb az, ami bio?

Szombathely - A magyarok többsége nem vásárol bioélelmiszert, s ezen a jövőben sem kíván változtatni, derül ki egy piackutató intézet felméréséből. A Szombathelyen élő Piroska család nem tartozik közéjük.

Némethy Mária

Nem tartozik közéjük a Szombathelyen élő Piroska László és családja.

- Nagyon figyelünk arra, mit eszünk, mit iszunk. Több mint tíz éve vegetáriánusok vagyunk. A zöldségeket, a krumplit a piacon olyan termelőktől vásároljuk, akikről tudjuk, hogy nem használnak vegyszereket. Ezek ugyan drágábbak, de legalább biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen káros anyagot nem juttatunk a szervezetünkbe - magyarázza Ili, a feleség.

Kihangsúlyozza: mindennap kellene gabonafélét ennünk. Például köles-, dara-, árpa-, zab- vagy kukoricakását. A gabonafélék és az olajos magvak ugyanis az energia forrásai.

- Azt tapasztalom, a fiatalok körében terjedőben van a bioétkezés - folytatja Ili, aki a menyeit dicséri. Kevesebb húst tálalnak a családnak, az egyikük Ausztriában is szokott bioélelmiszert vásárolni. Nemrégiben kicsíráztatott búzából készült salátával kínálták: volt benne sárgarépa, hagyma, kifőzött tészta, saját készítésű majonéz is.

- Soha, semmi olyat nem vásárolunk, ami tartósítószert tartalmaz - szögezi le egyik alapszabályként Ili. - A készen vásárolt ételeket mellőzzük, mert azok tele vannak tartósítószerekkel, szinezék- és adalékanyagokkal.

Az ősi, egyszerű parasztételek dicséretét hallom tőle. A dödöllét, a prószát említi. Azután a lencsepástétomot. Ez utóbbi vöröslencséből készül. Vízben megfőzik, vörös- és fokhagymával, sóval, borssal ízesítik, összeturmixolják, s májkrém helyett ez kerül a kenyérre. (Főtt kukoricából, padlizsánból is elkészíthető.) A kenyérre, amit otthon Piroska László kovásszal időnként maga süt.

A bioétkezés alaptörvénye: az ételeket lehetőleg nyersen fogyasszuk el. Minden, ami finomított, sterilizált, pasztőrözött, az már halott terméknek számít.

Aki a bioétkezés híve, és elhatározza, hogy él a lehetőséggel, gyorsan találkozik egy érdekes változással.

A napi ötszöri étkezés az ajánlatos. A friss gyümölcsöket legjobb csak reggel és délelőtt fogyasztani, méghozzá nyersen, jól megmosva, cukor, tejszínhab és méz nélkül. A bioalmák laktatóbbak, szőröstül-bőröstül befalhatóak, a héjukban van a legtöbb vitamin. Ha viszont valaki nem biztos az alma eredetében, legjobb ha meghámozza. Délután már át lehet térni a csonthéjasokra és az aszalt gyümölcsökre. A zöldségfélékről érdemes tudni: méregtelenítenek. Természetesen nyersen és só nélkül szükséges fogyasztani azokat is.

Nem kell megfeledkezni a folyadékbevitelről sem. A felnőtt szervezetnek ugyanis napi 2 literre van szüksége. Ebben a körben a szörpök, a kóla, a kávé, a kész üdítők mellőzöttek.

- A legjobb a tiszta víz - hangsúlyozza Ili, aki elmondja: náluk és a gyermekei családjában is víztisztító van, az ásványi anyagokat egy patron segítségével pótolják vissza.

Megtanulom: a zöldségféléket, amelyeknek a gyökerét fogyasszuk, legjobb este kivenni a földből. Ilyenkor tartalmaznak ugyanis legkevesebb nitrátot, ami ugyancsak káros a szervezetre.

Hol állunk a biotermékek fogyasztásával a világban? A brit fogyasztók 25-30 százaléka vásárol rendszeresen ilyen terméket. A német háziasszonyok még a 10-20 százalékkal magasabb ára ellenére is mind gyakrabban veszik ezt a fajta élelmiszert, próbálnak védekezni az időnként fellépő világjárványok ellen, de egyben immunrendszerüket is erősíteni akarják. Franciaország az ökogazdálkodás arányát lényegesen növelte az elmúlt években. Az amerikai cégek szerint a japán piac a biotermékek területén jelentős növekedési lehetőséggel rendelkezik, mert a japán fogyasztóknak a természetes termékekhez és az egészséges táplálkozáshoz való kötődése rendkívül erős.

Magyarországon a mostani felmérés válaszadóinak 13 százaléka csak nagyon ritkán tesz bevásárlókosarába bioterméket. A ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszert legalább heti gyakorisággal vásárlók aránya mindössze 3 százalékra tehető. A bioélelmiszerek közül a kutatás szerint legnépszerűbbek a biozöldségek és a -gyümölcsök, a biotermék-vásárlók 42 százaléka ezeket választja. Biokenyeret egyharmaduk, biozöldség- és biogyümölcslevet pedig egynegyedük fogyaszt. Ugyanilyen arányban fogy a joghurtból, kefírből, müzliből és müzliszeletből készült bioáru.

Változik-e majd a hazai helyzet biofronton? Talán. Az egyik legígéretesebb munkahelyteremtő lehetőségnek nevezte a nemzetközi Greenpeace mozgalom a biogazdálkodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!