Hírek

2007.02.02. 03:27

Turizmusfejlesztés uniós támogatással

Répcelak - Az Alsó-Répcemente turisztikai fejlesztésére szövetkezett a kisváros gesztorságával nyolc környékbeli település. A szükséges forrásokat az Európai Uniótól szándékoznak megszerezni pályázatokon.

Simon Erzsébet

A Régiófókusz Kht. ügyvezetőjétől, Hutflesz Mihálytól megtudtuk: egyelőre a programszintű tervezés folyik, amikor nevesítik, hogy milyen fejlesztéseket lehet megvalósítani egy-egy településen, s ezek finanszírozására mely források vehetők igénybe konzorcium létrehozásával. A kht. munkatársai először valamennyi községben és a városban is felmérték az adott település gazdasági, társadalmi helyzetét, rögzítették a szakmai struktúrát: mi az erőssége a helységnek, milyen vonzereje van, mik azok a gyenge pontok, amelyek javítására kell koncentrálni. Megvizsgálták azt is, hogyan, kikkel és milyen módon tudnának együttműködni a falvak az előbbre lépés érdekében. Az összegyűjtött információk birtokában a Régiófókusz Kht. összeállít egy koncepciót, s miután ezt a programot egyeztetik a települések, megkezdődhet a projektszintű tervezés.

Répcelak egy természetvédelmi és szabadidőközpont kialakítását szeretné megvalósítani a közeljövőben az együttműködés keretein belül. Az elképzelés nem mai keletű, már évekkel ezelőtt megfogalmazódott. A Répce folyó, az árapasztó csatorna és egy közút által közrefogott területen tanösvényt, sportpályát, horgásztanyát, motoros és terepkerékpáros pályát alakítanának ki, s megyén átnyúlóan fantáziát látnak az észak-déli kerékpárút létrehozásában is. A Répce felső, Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán, a Szigetközben, továbbá a Fertő tó ausztriai szakaszán is jól kiépített kerékpárutak szolgálják a természetközeli turizmust. Magyarországon a Balaton környékén is lehet biciklivel biztonságos pályán közlekedni; hiányzik viszont a kettő közötti észak-déli, rábaközi összeköttetés. Ezt a periférikus térséget kívánnák tehát ily módon is jobban bekapcsolni a turisztikai vérkeringésbe.

Dr. Németh Kálmán polgármester szerint, miután a város infrastruktúrája százszázalékos, a kereskedelmi szolgáltatások kínálata is fejlett, Répcelak ötvözheti a vidék hagyományait, s mintegy mezővárosi hangulatot nyújthat korszerű szolgáltatási háttérrel a környékre látogatóknak. A turizmusfejlesztési együttműködés egyébként jól illeszkedik a városközpont korszerűsítésének tervei közé is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!