Hírek

2007.03.02. 03:29

A jövő munkavállalói

Szombathely - A BDF-ről a munkaerőpiacra című projekt kutatási eredményeit dr. Balogh Imre rektorhelyettes ismertette a Berzsenyi Dániel Főiskolán, egy közelmúltban megtartott konferencián.

Németh Adél

A közelmúltban megtartott konferencián dr. Balogh Imre, a főiskola rektorhelyettese, a kutatás egyik készítője mutatta be a tanulmányt. Mint mondta, a közös cél az, hogy hallgatóiknak olyan képzést nyújtsanak, ami javítja munkaerő-piaci pozíciójukat. A 2006 júliusában elvégzett felmérés kapcsán 1708, többségében immár végzős hallgató véleményét kérték ki. A megkérdezett fiatalok 76,4 százaléka nő volt, míg 23,6 százaléka férfi. A kérdőíves adatfelvételen a diákok véleményt formáltak a főiskolai képzésekről is. A hallgatók több mint fele a képzéseket elméleti jellegűnek tartotta. Közülük - válaszaik tanúsága szerint - azonban sokan motiváltak abban, hogy részt vegyenek az oktatást kiegészítő tanfolyamokon, valamint tréningeken.

A főiskola jól felkészít a munkaerőpiacra? - kérdésre a jellemző válasz a közömbös volt. Balogh Imre véleménye szerint ez azért van, mert a főiskola jellemző profilja még mindig a pedagógusképzés, s e tekintetben versenyszféráról nem beszélhetünk. A kutatás kapcsán érdeklődtek arról is, hogy a diákok a főiskolán szerzett szakképzettségüknek megfelelően szeretnének-e elhelyezkedni. Határozott igennek csupán a válaszadók harmada válaszolt, ami rámutatott arra, hogy szükség van a változtatásra. Kiderült, hogy a diákok több mint fele úgy látja, hogy nehezen talál majd magának állást.

Balogh Imre elmondta, hogy a munkaerő-piaci pozíció növelése érdekében képzéseket tartanak majd. Éppen emiatt előzetesen kikérték a hallgatók véleményét arról, szerintük milyen kompetenciákra van szükség álláskereséskor. Az ismeretek közül a leghasznosabbnak a nyelvismeretet tartották. A hallgatók a második legfontosabbnak a számítástechnikában való jártasságot jelölték meg, míg a pályázatírói és a speciális gazdasági ismereteket is pozitívan értékelték.

A kérdőíveken feltették a kérdést, hogy álláskereséskor mely megszerzett jártasság növelheti az esélyeket. A legtöbben a kommunikációs és a problémamegoldó készséget tartják a legmeghatározóbbnak.

Kérdéseket tettek fel a megszervezendő kurzusok technikai lebonyolításával kapcsolatban is. A válaszadók komoly kritikát fogalmaztak meg az igényelt online oktatással kapcsolatban. Kiderült, hogy óriási igény van az online oktatásra, amelynek eszközeivel a hallgatók igazán szeretnének élni. Bizonyossá vált, hogy az internetet a diákok 60 százaléka naponta használja, míg a hallgatók mindössze 2,2 százaléka egyáltalán nem internetezik.

A kutatás második szakaszában a régió 300 munkaadóját kérdezték meg rövid és középtávú terveikről, elképzeléseikről a jövendő ideális munkavállalójáról.

A megkérdezett cégek többsége a vállalkozási szektor részei, így megállapításaik elsősorban a versenyszféra szereplőire vonatkoznak. A cégek egyetértenek abban, hogy fontosnak tartják a szakmai tapasztalatot. Több mint 90 százalékuk ítélte meghatározónak e feltételt. A megkérdezett munkaadók 64 százaléka a következő öt évben munkaerő-felvételt tervez, ezek közül 62 százalék még az idén sort kerítene erre.

A kérdés azonban az, hogy vajon milyen munkatársakról álmodnak ezek a vállalatok. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ 2007-es tanulmánya szerint a diploma ma is jó befektetés, ugyanis a legmagasabb iskolai végzettségűek között a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta. De diploma és diploma között nagy különbségek vannak, nemcsak álláskereséskor, hanem a javadalmazásban is. A mai viszonylatban a gépészmérnökök a leginkább keresettek. Hasonlóképpen szükség van/volna villamosmérnökökre is. A gazdasági folyamatok szervezéséhez, irányításához és ellenőrzéséhez is szakember szükséges, akárcsak a szoftverfejlesztés és az informatika legkülönbözőbb területeihez. A kutatás eredményeinek alapján javaslat született arról, hogy a digitális írástudás és a problémamegoldó készség fejlesztése érdekében tananyagot és képzési tervet kellene készíteni. A versenyszféra iránt érdeklődő hallgatók számára két nagy képzési területen: a vállalkozói ismeretekkel és a projektek tervezésével kapcsolatban is kidolgoznak majd plusztananyagot. Emellett a jövőben a pedagógiai menedzsment oktatását is fonosnak tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!