Hírek

2007.03.20. 03:28

Fák a horizonton

Szombathely - A mókusok, ha kedvük tartja, a fákról beugorhatnak az óriási távcsőbe. A csillagvizsgáló forgatható kupolájából lassan nem látni a horizontot, ezért átalakítják a herényi kertet.

Treiber Mária

Az idén májusban ünneplik a névadó, Gothard Jenő világhírű csillagász születésének százötvenedik évfordulóját, s alkalom kínálkozik az intézmény és a körülötte lévő nagy kert rendbetételére is. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemtől húszmillió forintot kaptak, az épületet belülről teljesen felújítják, kifestik a falakat, kicserélték az ajtókat, ablakokat, és a kutatóknak külön komfortos kis vendégszobákat is létre tudtak hozni.

A herényi csillagda parkja ugyan nem áll sem országos, sem helyi természetvédelmi oltalom alatt, dr. Jankovics István mégis úgy tartotta illendőnek, hogy a zöld terület átalakítása előtt szakvéleményt kérjen. Dr. Józsa Miklósné kertépítő mérnök végezte el a dendrológiai felmérést. Sorra vette a fákat, cserjéket, a kert átalakításához a fő szempont a jól belátható égbolt volt. Józsa Miklósné elmondta, bármennyire fájt a szíve, mégis meg kellett hozni a döntést, a kupola közelében álló tűlevelű fenyőket ki kell vágni. Ötvenkét fát távolítanak el (ebből tizennégy a lombos fa), huszonkét fát pedig visszavágnak, hogy ne zavarják a kilátást. A tuják, borókák visszanyesés után megmaradhatnak. Az újonnan ültett fákkal, cserjékkel - amelyek három méternél nem nőnek magasabbra - színesítik a környezetet. A nagy fák kivágása után megváltozik a herényi park mikroklímája, napos, világos területeket alakítanak ki. (Józsáné szakvéleményével egyetértett Kósa Géza, az MTA vácrátóti Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének osztályvezetője is).

Dr. Jankovics István professzortól azt is megtudtuk, hogy a nagyra nőtt fáktól ugyan megválnak, de más formában továbbra is az intézményben maradnak. Nemzetközi szobrász szimpóziumhoz alapanyagul szolgálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!