Hírek

2007.03.20. 03:29

Három megyei szervezet jött létre

Szombathely (tag) - A magyar választójog történetében először tartottak megyei kisebbségi önkormányzati választásokat. A megyeházán tegnap átadták a képviselők megbízólevelét.

Takács Gábor

Majd a három kisebbség külön ülésteremben döntötte el, hogy kilenc képviselőjük közül ki legyen az elnök, az alelnök és a pénzügyi bizottság vezetője. A korelnök által vezetett nyílt üléseken többségi szavazással határoztak a pozíciókról.

A cigány kisebbség ülésén hasonló jelenetek játszódtak le, mint a közelmúltban a budapesti választáson. Ugyanis a megyében a romák két listán szerepeltek, öt Lungo Drom-os és négy Magyar Cigány Fórum-os jelöltet választottak meg a márciusi voksoláson. Hosszú és indulatokkal nehezített vita után sikerült csak a tisztségeket betölteni. Időközben többen el is hagyták a termet, de társaik kérésére mégis visszatértek.

Ám ezzel még nem zárultak le az események. Néhányan óvást kezdeményeztek, majd az egyik képviselő kijelentette, hogy ő nem is tette fel a kezét, mégis figyelembe vették egyetértő szavazatát. Ezek után zárt ülést kezdeményeztek, majd háromnegyed óra elteltével az így megválasztottak visszaléptek, következett az újabb szavazás.

Az elnök személye másodszori nekifutásra sem változott, nyolc vokssal ismét Dömötör Attila lett a győztes. Alelnöknek Baranyai Lajost, a pénzügyi bizottság vezetőjének Nyári Ferencet választották meg.

A Magyarországi Horvátok Szövetségénél egyelőre nem választották meg a pénzügyi bizottság elnökét. Elnök Paukovitsné Horváth Edit, míg az alelnöki posztot Glavanics Krisztina töltheti be. A Német Kisebbségi Önkormányzatok Vas-Zala Megyei Szövetsége élére dr. Wenczl Miklós került. Alelnökük Kőszegfalvi Ágnes, a pénzügyi bizottság vezetője pedig Bánó Zoltán lett.

A rendezvény végén Majthényi László, a megyei közgyűlés alelnöke kijelentette, hogy a törvény által előírt feltételeknek továbbra is megfelelnek, és támogatják a megyei kisebbségi önkormányzatok működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!