Hírek

2007.03.16. 13:50

Helyi diákok a tánckultúráért

A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes a Rába-parti település egyik legjobban működő művészeti csoportja. A táncegyüttes vezetői nagy hangsúlyt helyeznek az utánpótlásra, így a város mindegyik általános iskolájában fontosnak tartják a táncoktatást.

Tóth Judit

A Somogyi Béla Általános Iskola és az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola táncosai legutóbb a körmendi nyugdíjasklub rendezvényén léptek színpadra. Ez nem egyedi eset, hiszen a gyermektáncosok több városi ünnepségen és programon is bemutatják műsorukat. Az említett két intézményben szakkör keretében folyik a tánctanítás, a gyerekek másfél órás foglalkozáson vesznek részt hetente. Ezekben az iskolákban Korbacsics Anna, Baloghné Incze Melinda és Soós László oktatják a gyerekeket.

A Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben más a helyzet, itt hetente négy táncóra szerepel a diákok órarendjében. Velük Tangl Balázsné, Lákics Krisztina és Korbacsics Tibor néptáncpedagógusok foglalkoznak. Korbacsicsné Porpáczi Erika pedig minden egyes körmendi iskolában vállalt oktatói feladatokat. Korbacsics Tibor, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes vezetője elmondta, hogy a három helyi általános iskola jelenti a tánccsoport utánpótlásbázisát. A táncpedagógus véleménye szerint a gyerekek a táncelemek elsajátítása mellett egyfajta gondolkodásmódra is szert tehetnek, hiszen például a fegyelem, a másikra való odafigyelés, törődés teljességgel elengedhetetlen a táncórákon.

A oktató úgy látja, hogy a fiataloknak alkalmat kell teremteni az együttlétre, ezért igyekeznek minél több olyan fellépési lehetőséget biztosítani, ahol a kicsik és a nagyok együtt táncolnak. Teszik ezt azért is, mert az apróbbak egy-egy közös szereplésen sok mindent elleshetnek az idősebbektől.

A körmendi tánccsoport vezetője azt is kiemelte, hogy 1978-ban megszűnt a főiskola, így komolyan kellett foglalkozni az utánpótlás-képzés megszervezésével. Addig ugyanis javarészt főiskolásokból állt az együttes, és más jellegű volt a művészeti koncepció is. Történelmietlen ugyan a kérdés, hogy milyen irányt vett volna a táncművészet a városban, ha marad a főiskola, de megér némi tűnődést... Ám mivel ez az esély odalett, évekkel később óvodások számára is hirdettek foglalkozásokat, majd a Kölcsey Utcai Általános Iskolában elindították a tánctanítást az alapfokú művészetoktatás keretében. A pedagógusok közös célja, hogy a gyerekek megtanulják a táncmotívumokkal való gazdálkodást és az improvizációt, amihez már biztos tánctudás szükséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!