Hírek

2007.03.16. 13:49

Nagyszabású tervek

Az idei szűkös költségvetés ellenére a Rába-parti kisvárosban nem áll meg az élet. A fejlődésről, a város szépüléséről, a turizmus fejlesztéséről Bebes István polgármesterrel beszélgettünk.

Bajdó Bettina

- A 2007-es év minden önkormányzatnak nagy nehézséget jelent. Hogyan tudja a város átvészelni a nehéz időket?

- Az idei év érdekes, mivel minden önkormányzat egy kicsivel jobbra számított. Bíztunk abban, hogy nem lesz rosszabb az előző éveknél, ám mint mindig, ha gond volt, akkor a kormány az önkormányzatoktól vont el támogatást. Ha az idei évet össze kellene hasonlítanom az előzőkkel, akkor a 2002-2006-os ciklusban évente olyan 70-80 milliós elvonás történt, idén ennek a dupláját vették el az önkormányzattól. Egyrészt kevesebb a bevétel, kevesebb a normatíva, másrészt az infláció is növekszik.

- Ennek ellenére szerepelnek fejlesztési tervek az önkormányzat programjában.

- A korábbi években igyekeztünk a városban található leromlott állapotokon javítani: bővítettük a csatornahálózatot, javítottuk az úthálózatot, s nekiláttunk a csapadékelvezetési gondok megoldásának is, mindezeket a to- vábbiakban is folytatni kívánjuk. Emellett kialakítottunk egy ipari parkot, de itt is vannak még fejlesztendő területek. Megújult a Vida József utca és az Olcsai tér is, ezt mindenképpen szeretnénk tovább folytatni azzal, hogy a Szabadság tér is teljesen új arculatot kaphasson. Folytatjuk a panelépületek felújítását is, idén két nagyobb társasház esetében kerülhet erre sor. Tervezzük a Hunyadi utcai lakótelkek II. ütemének kialakítását is, valamint több középület felújításának elvégzé-se is szerepel a költségvetésben. Szeretnénk megkezdeni a kastélyrehabilitáció első ütemét is. A Kauz réten újabb 24 lakásból álló társasház kerül idén nyáron felépítésre, amelybe az önkormányzat jelöl bérlőket, emellett a belvárosban is - tetőtér-ráépítéssel - bővíteni kívánjuk az önkormányzati lakások számát. Az előző négy évben körülbelül háromszor annyit költöttünk a város fejlesztésére, mint az előző ciklusokban összesen.

- Hogyan oldható ez meg a szűkös költségvetéssel?

- Idén a fő hangsúlyt az uniós és a regionális tanács pályázataira helyezzük, ezeken szeretnénk jól teljesíteni. Emellett továbbra is törekszünk újabb vállalkozások körmendi letelepítésére, mivel az ebből eredő iparűzési adóbevétel is további lehetőségeket teremt az önkormányzat részére.

- Egyre többször hallani a várost északról elkerülő út megépüléséről.

- Most látok esélyt ennek a megvalósítására, mivel megérkeztek hivatalunkhoz az előzetes tervek, amelyek szerint e ciklusban megvalósul a 8-as elkerülő megépítése, s 2013-ig megépül az országhatárig tartó gyorsforgalmi út is. Ez kulcsfontosságú a városnak: javul az életminőség, csökken a környezetszennyezés, és megszűnik az út menti házak állagának rohamos romlása. Sokan ellenzik az elkerülő megépülését, mivel úgy gondolják, akkor tényleg mindenki elkerüli a várost. Szerintem nem így lesz. Úgy vélem, hogy most nem állnak meg az emberek a városban, mivel a forgalommal együtt csak átsodródnak rajtunk.

- Turisztikai szempontból milyen irányba mozdul el a város?

- A turizmusból a városnak szerepet kell vállalnia, az alapok ehhez már megvannak. Az elkészült koncepciónak megfelelően megtesszük a szükséges lépéseket egy olyan konferencia- és rendezvényközpont kialakításához a kastélyegyüttes területén, amelynek szerves része lehet a főépület és az abban található különlegesség, a mintegy 40-50 szoba közötti luxus kastélyszálloda a dísztermével, rendezvénytermeivel és a Batthyány családhoz kötődő történelmi emlékekkel. E beruházást a városi turizmusfejlesztés döntő láncszemeként kezeljük, és megkülönböztetett figyelemmel kísérjük. Többlépcsős folyamat ez. Egyelőre látványos megoldással nem jár, elsőként a kastély hasznosítási jogát kell megszereznünk, e tárgyban kell az állammal megállapodnunk. A másik nagy beruházás a város nyugati részén várható wellness- és szórakoztató-központ megépülése lesz. Ez teljesen magánerőből történik majd, s remélem, minél gyorsabban megvalósul.

- Ha becsukja a szemét, milyennek látja a várost három év múlva?

- Remélem, több cég lesz majd a városunkban, új munkalehetőségeket biztosítva az itt élőknek. Addigra megépül a szabadidőközpont, és útjára indul a kastélyprogram is. A Szabadság tér is új ruhába öltözik, a csatornahálózatunk is bővül, jobb utakon közlekedhetünk, és a parkosítást is befejezzük. Összességében jobb munka- és életkörülmények között, egyre szépülő és átalakuló városképi környezetben élhetnek majd az emberek Körmenden, legalábbis én ezért fogok dolgozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!