Hírek

2007.03.23. 03:27

Vége a bliccelésnek

Szombathely - Amint hatályba lép a szaktárca törvénytervezete, a hetven euró feletti büntetések behajthatók lesznek a Magyarországon szabálysértést elkövető külföldieken.

Peltzer Géza

A rendőrök gyakran találkoznak olyan külföldiekkel, akik gyorsan hajtanak vagy előznek. Dr. Koncz Gabriella alezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti osztályvezetője elmondta: ha a külföldi állampolgár közlekedési szabálysértést követ el Vas megyében, az a bevált eljárás, hogy a gépkocsivezető kaucióként letétbe helyez egy összeget, aminek a nagysága a közlekedési kihágás mértékétől függ, és megegyezik a később kiszabandó büntetés mértékével. A kauciós eljárás a szabálysértést elkövető kérésére indul meg, egy nyilatkozat megtételét követően. A rendőr szabálysértési hatóság nevében jár el ekkor, s ha hatóság elé kerül az ügy, ezen az összegen vásárolt illetékbélyeggel rója le büntetését a külföldi állampolgár. Ezt az eljárást más megyékben nem alkalmazzák. A módszer hatékonyabbá teszi a vasi rendőrök munkáját, s jó a külföldinek is, mert azonnal kiszabásra kerül a büntetés, és utazhat tovább. Helyszíni bírság esetén csekket kap a külföldi ugyanúgy, mint a magyar autós, de hogy ezt befizeti-e vagy sem, ma a becsületességén múlik. Az alezredes azt is hozzátette, hogy a helyszíni bírságot csak kevés külföldi volt hajlandó befizetni, így csak abban bízhattak, hogy az autós jogkövető magatartást tanúsít.

A külföldiek között is akad renitens - tudom meg Varga Zoltántól, a Városgazdálkodási Kft. parkolási csoportjának művezetőjétől. Őket megpróbálják tetten érni a parkolóőrök, ha ez nem sikerül, marad a csekk, vagy ahogy a köznyelv nevezi, a mikuláscsomag. A legdrágább pótdíj Szombathelyen kétezer forint, ha a büntetést húsz nap után sem fizeti be az autótulajdonos, az összeg hatezer forintra emelkedik. Ha a külföldi többször parkolt tilosban, a tétel meghaladhatja a hetven eurót, így a törvénymódosítás életbelépése után behajtható lesz az összeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!