Hírek

2007.04.10. 02:29

Már negyvenöt? Ez sem akadály!

Budapest - A 45 év feletti, munkaképes emberek foglalkoztatásának elősegítését tűzte ki célul a Szenior Foglalkoztatási Szövetség.

Erős D. Zoltán

A szövetségnek tagja lehet minden 45 évesnél idősebb, dolgozni képes, munkát vállalni kívánó állampolgár. A tagság független attól, hogy valaki munkavállaló, vagy munkanélküli, vagy éppen nyugdíjas. A szerveződést a munkaadókat képviselő MGYOSZ, IPOSZ és MOSZ, a legjelentősebb szakszervezeti konföderációk, a SZEF, az MSZOSZ és az Autonómok, valamint a legnagyobb taglétszámú nyugdíjasszö- vetség, az MSZOSZ Nyugdíjas Választmánya alapította. Az alapító munkáltatói szervezetek 70-80 ezer céget, a szakszervezetek 600 ezer munkavállalót, míg a nyugdíjas választmány 200 ezer időskorút képvisel a szövetségben.

Vadász János elmondta, nálunk az emberek életútjában a szociológiai törésvonal a 45 éves kor körül jelenik meg. Ha valaki ekkor munkanélkülivé válik, akkor szinte lehetetlenné válik az elhelyezkedése. Vannak országok, ahol ez a helyzet későbbi időszakra 50, 55 éves korra csúszik.

Ma Magyarországon több mint 2 millió ember tartozik a szenior csoportba. A 45 év feletti korosztály összlétszáma 4,3 millió, s ebből több mint 2 millió az, aki dolgozni képes. A rendszerváltoztatás óta 1,7 millió munkahely szűnt meg az országban, az elbocsátások elsősorban ezt a korosztályt érintették. A foglalkoztatási szerkezet úgy alakult, hogy ma Magyarországon a 45 év felettieknek alig több mint 20 százaléka dolgozik. Ez az uniós átlagnak a fele.

Ez olyan társadalmi probléma, amelynek megoldására jó példák állnak előttünk. Németországban például folyamatosan nő a szeniorfoglalkoztatás mértéke, s ma már a korosztály több mint ötven százaléka dolgozik. Svájcban, de Franciaországban is egyre több a szenior munkavállaló.

Ebben szerepe van annak, hogy a nyugati országokban a szeniorok foglalkoztatását nem szociális, hanem nemzetgazdasági tényezőként kezelik. Az idősebbek foglalkoztatása ugyanis számos előny- nyel jár. Ez a korosztály több évtizedes szakmai tudással, munkatapasztalattal, kialakult munkakultúrával rendelkezik. Nem kell nekik azt bizonygatni, hogy mit jelent a versenyképesség. Tudják, csak úgy maradhatnak meg helyükön, ha folyamatosan bővítik tudásukat. A legjelentősebb előny pedig az eredményérdekeltség, a szeniorok tudják, hogy ez a legfontosabb cél.

Világszerte egyre jelentősebb szeniorfoglalkoztatási szövetségek jönnek létre, s dolgoznak ki programokat a foglalkoztatás bővítésére. Amerikában az AARP 35 millió tagot számláló civil szeniorszerveződés, amely hatalmas lobbierővel rendelkezik, és egyre nyilvánvalóbbá teszi a társadalom és a gazdaság számára a 45 év felettiek foglalkoztatásának előnyeit. Franciaországban egy évvel ezelőtt született meg a nemzeti szeniorfoglalkoztatási program.

Mindez azt mutatja, hogy Európa és a világ mind nyitottabb a szeniorfoglalkoztatás bővítésére. Ennek Magyarországon különösen nagy a jelentősége. A uniós átlagtól mintegy 10 százalékkal marad el a magyar foglalkoztatási ráta, a 45 év felettiek foglalkoztatásánál diszkrimináló gyakorlat érvényesül. A magyar gazdaság és a társadalom érdeke is, hogy ezen a helyzeten változtassunk.

Vadász János elmondta, a Szenior Foglalkoztatási Szövetség célul tűzte ki hazánkban a 45 év felettiek foglalkoztatásának bővítését, a legális foglalkoztatás szélesítését, a diszkrimináció csök- kentését, a szeniorok foglalkoztatásához az esélyteremtést.

A szövetség céljai között szerepel az országos szervezeti hálózat, ingyenes munkaerő-közvetítési rendszer létrehozása, a foglalkoztatási tudásbázis kiépítése, Szenior Foglalkoztatási Díj alapítása, a felnőttképzésben való szerepvállalás, a Szenior Foglalkoztatási Klubok létrehozása, együttműködés a szeniorok foglalkoztatását segítő intézményekkel.

A Szenior Foglalkoztatási Klubok a helyi közművelődési intézményekben jönnek létre. Együttműködve a munkaügyi szervezettel, a helyi munkáltatókkal, szakszervezetekkel, civil szerveződésekkel helyben tervezik, szervezik és valósítják meg a szeniorfoglalkoztatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!