Hírek

2007.04.07. 02:28

Natúrparktervvel a bányarém ellen

Vaskeresztes (pg) - Natúrpark a Pinka mentén címmel rendezett konferenciát tegnap az Alsó-Pinkamenti Mikrotérség Területfejlesztési Társulása. Dr. Persányi Miklóst is várták, de nem jött el.

Peltzer Géza

Az egész napos programon részt vevők megismerkedhettek a magyar és az osztrák környezetpolitika aktualitásaival, a hazai és az osztrák natúrparkok történetével, a Natura 2000 hazai tapasztalataival. A délutáni előadások elsősorban a Vas-hegy és a Pinka mente értékeiről szóltak. Külön előadáson ecsetelték a táj növénytani, állattani különlegességeit, de a térség kulturális értékeire épített örökségére és néphagyományaira is bőven jutott idő. A szervező Alsó-Pinkamenti Mikrotérség Területfejlesztési Társulása nevében Kohuth Miklós, Szentpéterfa polgármestere lapunknak elmondta, a tizennégy települést felölelő mikrotérség első komoly projektje a konferencia. A rendezvény célja az, hogy megismerkedjenek a natúrparkok nyújtotta előnyökkel, lehetőségekkel. Ugyanis a mikrotérség maga is natúrparkot akar létrehozni, azért hívták meg a konferenciára a hasonló intézmények képviselőit, hogy adják át tapasztalataikat. A mikrotérség nemrég elnyert egy Interreg IIIA HU-Au kis projektet, a pénteki konferencia ennek segítségével jött létre. Ugyanebből a forrásból készítik elő a megálmodott natúrparkot is. Az év során felmérik, milyen értékekkel rendelkezik a tizennégy település és az év végén eldöntik, hogy felvállalják-e egy önálló natúrpark létrehozását.

A szándék megvan, a reális esély felmérése ennek az évnek a munkája lesz - összegezte a mikrotérség ezirányú feladatait Kohuth Miklós.

A polgármester azt sem titkolta, hogy ha létre tudnak hozni egy önálló natúrparkot ez védelmet jelenthet majd a térségben tervezett lignitbánya megnyitása ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!