Hírek

2007.05.16. 02:28

Szélkerekek régiója

Szombathely (ra) - A megújuló energiaforrások között is kiemelkedően fontos lesz a közeljövőben régiónkban a szélenergia hasznosítása - hangzott el a Magyar Energetikai Társaság tegnapi konferenciáján.

Rába Adrienn

Abban egyetértettek a tegnapi konferencia résztvevői, hogy az unió által megszabott határidőre aligha tudjuk teljesíteni az elvárásokat. Arról azonban már inkább megoszlottak a vélemények, hogy mi váltsa fel a magyar gazdaság alapját képező földgázt.

- Vas és Győr-Moson-Sopron megye kiválóan alkalmas a szél erejének hasznosítására - mondta dr. Kacz Károly, a Nyugat-dunántúli Egyetem oktatója. - Ilyen jól kiépített infrastrukturális háttér, hasonlóan kedvező szélviszonyok kevés helyen vannak az országban, és öt transzformátorállomás is segíti a termelést.

A szélerőműveket korszerű és rentábilis energiaforrásként tartják számon világszerte. Sok működik az északi országokban, Németországban és a szomszédos Ausztriában is, Amerikában pedig az előrejelzések szerint 2030-ra a megtermelt energia 40 százalékát szélkerekek adják majd. Nálunk a nemzeti villamosenergia-stratégia egyelőre korlátozza létesítésüket, de a meglévőknek köszönhetően máris jegyeznek bennünket a nemzetközi piacon. Hogy a technika gazdaságosan működtethető, kitűnően példázza a vépi forgó.

- Ez a közel száz méter magas, negyvennégy méteres fesztávú szélerőmű 950 ezer kilowattórányi áramot termel évente, ami közel ötmillió forintos, fejlesztésekre fordítható bevételt jelent a községnek - mondja Boldizsár Sándor, a tulajdonos Szélerőmű Kht. képviselője. - Biztonságos, modern, és a környezetet alig terhelő építményről van szó. Bár építésekor néhányan berzenkedtek még ellene, mára belátták, hogy teljesen veszélytelen. Nem zárjuk el egyébként a látogatók elől: üzembe helyezése óta nyolcezer turista, óvodás és iskolás nézhette meg működés közben.

Tömördön, Csényén, Ikerváron és Meggyeskovácsiban jelenleg engedélyeztetési fázisban vannak a szélkerék-beruházások, de néhány éven belül valószínűleg a vépi propeller is társaságot kap: mellé további három, még nagyobb teljesítményű szélerőmű felhúzását tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!